25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1561 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2021

Met deze brief informeer ik u graag over de het feit dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten een overeenkomst hebben gesloten met Valneva, over de aanschaf van hun Covid-19-vaccin.

Eerder heb ik uw kamer (o.a. met mijn brief van 2 juli jl.) geïnformeerd over de wijze waarop ik de vaccinportefeuille voor de periode 2022/2023 vorm geef.

Het Valneva-vaccin maakt vooralsnog geen onderdeel uit van die portefeuille en het kabinet heeft besloten dat dit vaccin vooralsnog niet grootschalig zal worden ingezet voor onze vaccinatiecampagne. Dit omdat we reeds voldoende andere veilige en effectieve vaccins hebben ingekocht.

Nederland kiest er daarom voor om slechts een pro forma aantal van 10.000 doses, onder deze overeenkomst af te nemen. Door wel mee te doen met deze overeenkomst, behouden we de mogelijkheid om – indien gewenst – in 2023 een groter aantal doses van dit vaccins af te nemen, onder de opties onder dit contract. Dit zou bijvoorbeeld gewenst kunnen zijn wanneer dit vaccin buitengewoon effectief blijkt te zijn tegen een nieuwe variant van dit virus.

Het Valneva-vaccin is gebaseerd op de meer klassieke technologie van een geïnactiveerd stukje van het virus. Van het vaccin zijn twee doses nodig voor volledige bescherming. Markttoelating en levering worden verwacht in de loop van 2022.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven