Kamerstuk

Datum publicatieOrganisatieVergaderjaarDossier- en ondernummer
Tweede Kamer der Staten-Generaal2019-202025295 nr. 100

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 100 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 februari 2020

Gisteren heb ik u laten weten dat er sprake is van een eerste patiënt in Nederland, die besmet is met het nieuwe coronavirus (Kamerstuk 25 295, nr. 99). Inmiddels is er ook bij een tweede persoon COVID-19 vastgesteld.

Tweede patiënt met COVID-19 in Nederland

Bij een vrouwelijke patiënt in Nederland is een infectie met het nieuwe coronavirus aangetroffen. Dit is vanmorgen bevestigd door het RIVM aan de hand van laboratoriumonderzoek van het Amsterdam UMC. Het RIVM heeft deze resultaten vanmorgen bevestigd. De patiënt is inwoner van Amsterdam en kortgeleden in Lombardije geweest. Zij verblijft op dit moment in thuisisolatie in Diemen. De patiënt heeft geen link met de eerste patiënt.

Contactonderzoek

De GGD Amsterdam voert contactonderzoek uit om na te gaan met wie de patiënt in contact is geweest. De GGD maakt per individu een risico-inschatting, waarbij de GGD kijkt hoe nauw het contact is geweest en of de contacten op dit moment klachten ervaren. Als de personen klachten hebben, dan gaan deze personen in isolatie en zal er een test worden afgenomen. Als deze nauwe contacten geen klachten hebben, worden zij gedurende 14 dagen gemonitord. Aan deze personen wordt gevraagd twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en eventuele lichamelijke klachten, inclusief koorts, meteen te melden bij de GGD.

Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Vervolg

Ik informeer u nader zodra ik meer informatie heb, onder meer over de uitkomsten van het contactonderzoek.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins