25 124 Nieuwe infrastructuur mobiele communicatie (C2000)

Nr. 77 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 oktober 2015

In mijn brief van 12 juni jl. (Kamerstuk 25 124, nr. 76) heb ik uw Kamer geïnformeerd over de uitspraak van de rechter in het kort geding met betrekking tot de bezwaren van het consortium KMK (KPN, Motorola en Koning & Hartman) tegen de voorlopige gunningsuitslag van de aanbesteding vernieuwing C2000. KMK is tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gegaan. Dit hoger beroep heeft op 7 september jl. gediend en op 6 oktober heeft de rechter uitspraak gedaan.

Het Hof heeft de vonnissen van de voorzieningenrechter bekrachtigd. Dit betekent dat de bezwaren die KMK had geuit ten aanzien van de referenties van de leveranciers van het spraaknetwerk en het radiobediensysteem ongegrond zijn verklaard. Met betrekking tot de ongeldigheidsverklaring in de inschrijving van KMK voor de vernieuwing van het alarmerings- en personenoproepnetwerk P2000 heeft het hof geoordeeld dat KMK niet heeft aangetoond dat zij aan de dekkingseis voldoet.

Met deze uitspraak blijft de gunning in stand en kan het reeds ingang gezette implementatietraject worden voortgezet.

AO Nationale Veiligheid

Tijdens het AO Nationale Veiligheid van 3 september jl. (Kamerstuk 29 517, nr. 104) heb ik uw Kamer toegezegd terug te zullen komen op de vragen over de aanbesteding die door het Kamerlid van de PvdA, mevrouw Wolbert, zijn gesteld met betrekking tot eigendom van de masten en opstelpunten en in relatie daartoe de dekking van het netwerk. Tevens is gevraagd of Hytera Mobilfunk GmbH alleen in Maleisië een vergelijkbaar netwerk heeft geleverd. Tot slot is gevraagd of er vertrouwen is dat de leverancier de benodigde apparatuur en diensten kan leveren en kennis heeft op het gebied van netwerkopbouw.

In antwoord op de bovenstaande vragen bericht ik uw Kamer als volgt.

De bestaande en een dertigtal nieuw op te richten opstelpunten zijn en blijven ook na de oplevering van het vernieuwde netwerk eigendom van het Rijk. Met de nieuwe opstelpunten blijft de huidige dekking gewaarborgd en zal lokaal de dekking zelfs nog verder verbeteren. Zoals ik u in het verleden heb gemeld, kan binnenhuisdekking niet worden gegarandeerd. Na de vernieuwing van het netwerk zal dit ook niet het geval zijn.

Gelet op de ontwikkelingen op technologisch gebied (zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden tot het gebruik van 3G- en 4G-netwerken voor de missie kritische spraak- en datacommunicatie van de OOV-diensten) zal ik deze veranderingen blijven volgen. Mochten deze aanleiding geven tot een herbezinning op het eigendom van de opstelpunten dan zal ik uw Kamer daarover vroegtijdig informeren.

Hytera Mobilfunk GmbH is de leverancier die het vernieuwde mobiele spraaknetwerk gaat opleveren. Het Duitse bedrijf Hytera Mobilfunk GmbH heeft zelfstandig ingeschreven op de aanbesteding. Zij maakt gebruik van in Duitsland ontwikkelde technologie. Het is een van oorsprong Duits bedrijf dat in 2012 is overgenomen door de Chinese moedermaatschappij Hytera.

Naast dit onderdeel van C2000 wordt door andere leveranciers ook het alarmeringsnetwerk P2000 (2Way) en de radiobediening (Eurofunk) in de meldkamers vernieuwd.

Hytera heeft in het verleden diverse netwerken geleverd, waarbij het netwerk in Maleisië voor wat betreft omvang vergelijkbaar is met het netwerk in Nederland. Tevens heeft Hytera nog andere netwerken geleverd op basis van dezelfde techniek. Ook het Hof heeft de referentie van Maleisië inhoudelijk beoordeeld en heeft geoordeeld dat deze referentie terecht als geldig is beschouwd in de aanbesteding van de vernieuwing.

Beveiliging

Zoals ik in mijn brief van 5 maart 2015 (Kamerstuk 25 124, nr. 74) heb aangegeven wordt de mate van beveiliging voor het vernieuwde C2000 systeem net als in de huidige situatie ingericht op het niveau «departementaal vertrouwelijk». Overigens is er sprake van een gesloten netwerk. Met het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) is afgesproken dat zij tijdens de implementatie van het systeem een adviserende rol zullen vervullen in de realisatie van dit beveiligingsniveau.

Het eveneens te vernieuwen alarmerings- en personenoproepnetwerk P2000 biedt na oplevering de mogelijkheid aan de hulpdiensten om berichten «versleuteld» te versturen. De hulpdiensten die in de toekomst de vertrouwelijkheid van P2000 berichten via versleuteling willen borgen zullen hiervoor randapparatuur moeten aanschaffen die hierin voorziet.

Afrondende inspectierapportage Verbeterproject C2000

Tot slot wil ik nog in gaan op de rapportage «Verbetertraject C2000» van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. Op 25 april 2014 heb ik u het inspectierapport «Verbeterproject C2000 stand van zaken 2013» aangeboden (Kamerstuk 25 124, nr. 73). Ik heb toen toegezegd uw Kamer ook te informeren over de afrondende rapportage van de Inspectie. Deze afrondende rapportage vindt u bijgevoegd1.

De Inspectie constateert dat de overlegstructuur tussen het ministerie, de Bestuurlijke Regiegroep C2000 en het CIO-beraad functioneert en dat daadwerkelijke sturing en afstemming plaatsvindt. De Inspectie constateert daarnaast dat per 1 juli 2015 alle verbetertrajecten zoals benoemd in het verbeterproject C2000 zijn afgerond. De kolommen moeten de implementatie binnen hun eigen discipline echter voor een deel nog realiseren. Zo is voor C2000 een multidisciplinair opleidingspakket opgeleverd waardoor dit verbetertraject als zodanig is afgerond. Dit materiaal moet voor een deel nog door de hulpverleningsdiensten binnen hun eigen discipline geïmplementeerd worden. De voortgang van implementaties blijft een punt van doorlopende aandacht tijdens de ingerichte overlegstructuren.

De Inspectie geeft in haar rapportage aan dat ook de volgende aspecten blijvende aandacht verdienen:

  • De vakbekwaamheid van de gebruikers;

  • Voldoende capaciteit, vooral als het gaat om capaciteit bij rampen en onverwachte gebeurtenissen;

  • Landelijke uniformiteit en standaardisatie van functionaliteiten.

Reactie VenJ

De vernieuwing van C2000 met een voorziene afronding in 2017, grijp ik aan om de in gang gezette strakke sturing en regie op C2000 te continueren en verder te versterken. Binnen het programma Implementatie Vernieuwing C2000 (programma IVC) wordt dan ook aandacht besteed aan de door de Inspectie genoemde aandachtspunten.

Het opleiden van en oefenen door de medewerkers is een belangrijke en blijvende randvoorwaarde voor een juist en daarmee efficiënt gebruik van de beschikbare netwerkcapaciteit. Ook de succesvolle implementatie van een vernieuwd systeem gaat samen met goede training. Daarom wordt in overleg met leveranciers en gebruikersorganisaties in het kader van de vernieuwing van C2000 nieuw opleidingsmateriaal ontwikkeld en zullen kerninstructeurs worden opgeleid. Deze kerninstructeurs dragen op hun beurt zorg voor het opleiden van alle centralisten en beheerders in het gebruik van het vernieuwde C2000.

Bij rampen en crises wordt het C2000-netwerk zwaar belast. Om de kans op (lokale) overbelasting zo klein mogelijk te maken zijn in het kader van het programma «Portogewoon» de inrichting en de organisatie van C2000, maar ook de wijze van gebruik van C2000 door de eindgebruikers, verbeterd. Zo is het nu mogelijk om ook vanuit de meldkamer de belasting van het netwerk te monitoren waardoor bij dreigende overbelasting van het netwerk kan worden ingegrepen in het gebruik van C2000.

Naast deze organisatorische maatregelen worden in het kader van de vernieuwing van C2000 zowel de capaciteit als de dekking van C2000 verder verbeterd. Zo wordt het bij rampen en grote incidenten mogelijk de capaciteit van het netwerk lokaal snel uit te breiden. Daarnaast zullen alle, voor de start van de implementatie gemelde dekkingsproblemen, worden opgelost. Er is extra frequentieruimte aangetrokken om deze voorzieningen mogelijk te maken.

Ik zal u over de implementatie van het vernieuwde C2000 systeem informeren middels de rapportages uit het Rijks ICT-dashboard.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven