25 087 Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Nr. 184 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2017

De aanpak van belastingontwijking heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit. In lijn daarmee heeft het kabinet aan uw Kamer een wetsvoorstel aangeboden ter goedkeuring van het Multilateraal Verdrag ter implementatie van aan belastingverdragen gerelateerde maatregelen ter voorkoming van grondslaguitholling en winstverschuiving (het Multilateraal Verdrag). Met dit Multilateraal Verdrag kunnen in beginsel alle Nederlandse belastingverdragen worden aangepast aan de in het BEPS-project ontwikkelde antimisbruikbepalingen indien onze verdragspartners daar ook mee instemmen. Dit Verdrag is één van de belangrijkste resultaten van het BEPS-project tegen internationale belastingontwijking (BEPS Actie 15).

Het Multilateraal Verdrag maakt het voor landen mogelijk op een snelle en efficiënte wijze hun bilaterale belastingverdragen aan te passen aan de (BEPS-) maatregelen tegen belastingontwijking, zonder dat hiervoor bilaterale onderhandelingen nodig zijn. Ook kunnen hiermee verbeteringen worden geïmplementeerd voor de procedure van geschillenbeslechting in belastingverdragen.

De Nederlandse inzet bij dit Multilateraal Verdrag gaat verder dan die van veel andere landen. Het kabinet wil met de antimisbruikbepalingen in het Multilateraal Verdrag zowel Nederland als zijn verdragspartners – waaronder ontwikkelings-landen – een effectief instrumentarium bieden tegen belastingontwijking. Hiermee kan worden voorkomen dat het uitgebreide netwerk van Nederlandse belastingverdragen op oneigenlijke wijze wordt gebruikt voor bijvoorbeeld onwenselijke doorstroomstructuren (lege brievenbusfirma’s zonder reële economische betekenis). Daarnaast bieden de antimisbruikbepalingen landen de mogelijkheid om de eigen belastingheffing zeker te stellen voor activiteiten die op eigen grondgebied plaatsvinden.

Landen hebben de keuze om belastingverdragen onder de werking van het Multilateraal Verdrag te brengen. Verder kunnen landen beslissen welke BEPS-voorstellen uit het Multilateraal Verdrag zij willen laten doorwerken in deze belastingverdragen, waarbij de keuzevrijheid ten aanzien van de minimum-standaarden beperkt is. Een antimisbruikbepaling werkt in beginsel alleen door als het belastingverdrag door beide verdragspartners is «aangemeld» en als beide verdragspartners accepteren dat het specifieke BEPS-voorstel doorwerkt in het desbetreffende belastingverdrag.

Door ratificatie van het Multilateraal Verdrag zal Nederland zekerstellen dat het de antimisbruikbepalingen uit het BEPS-project aanbiedt aan alle verdragspartners. Bij 9 belastingverdragen worden deze antimisbruikbepalingen aangeboden tijdens de momenteel (vergevorderde) onderhandelingen, en niet – zoals bij de overige 82 belastingverdragen – door middel van dit Multilateraal Verdrag1. Bij deze 82 belastingverdragen die het kabinet onder het Multilateraal Verdrag wil brengen, is momenteel door 44 verdragspartners het aanbod tot opname van antimisbruikbepalingen via het Multilateraal Verdrag in beginsel geaccepteerd (op basis van ondertekening door verdragspartners tot nu toe). Ik verwacht dat dit aantal nog zal toenemen.

Uit de voorlopige keuzes blijkt dat lang niet alle landen hetzelfde ambitieniveau als Nederland hebben. Een groot aantal OESO-landen geeft aan minder antimisbruik-bepalingen via het Multilateraal Verdrag te willen implementeren dan Nederland. De belangrijkste antimisbruikbepalingen (als minimumstandaard) worden wel door alle verdragspartners geaccepteerd die dit Multilateraal Verdrag ratificeren.

Nederland zet zich met het Multilateraal Verdrag in om belastingontwijking door oneigenlijk gebruik van de Nederlandse belastingverdragen tegen te gaan. Ik hoop op een snelle behandeling van het wetsvoorstel door uw Kamer, zodat het verdrag op korte termijn inwerking kan treden en de antimisbruikbepalingen effectief worden.

Om uw Kamer inzicht te geven in welke landen het Multilateraal Verdrag hebben ondertekend en – mede naar aanleiding van een toezegging van mijn voorganger2 – welke gevolgen dit Multilateraal Verdrag naar verwachting zal hebben voor de Nederlandse belastingverdragen, voeg ik bij deze brief de volgende stukken:

  • Een lijst met jurisdicties die het Multilateraal Verdrag hebben ondertekend3.

  • Een schematische weergave van de doorwerking van de bepalingen in de Nederlandse belastingverdragen4. Dit schema is gebaseerd op de voorlopige keuzes van landen bij ondertekening.

  • Een technische toelichting op dit schema5.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel


X Noot
1

Dit betreffen de belastingverdragen met België, Brazilië, Bulgarije, Denemarken, Ierland, Oekraïne, Polen, Spanje en Zwitserland.

X Noot
2

Handelingen II 2016/17, nr. 82, item 8.

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
5

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven