24 095 Frequentiebeleid

Nr. 465 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT EN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 april 2019

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden d.d. 21 maart 2019 (Handelingen II 2018/19, nr. 65, item 8) heeft het lid Bromet (GroenLinks) verzocht om voor het AO Telecommunicatie van 4 april a.s. een reactie te krijgen op het bericht dat KPN voor de aanleg van het 5G-netwerk in zee wil gaan met het bedrijf Huawei.1 Hierbij kom ik tegemoet aan dit verzoek.

Nieuwe telecomnetwerken zoals 5G zijn van vitaal belang voor Nederland. Er bestaat in verschillende landen ongerustheid over risico’s die samenhangen met toeleveranciers van technologie voor deze netwerken. Zo ook in Nederland waar de Kamer hier meerdere moties2 over heeft ingediend. Hieruit spreekt de zorg over misbruik van telecomapparatuur. Meer specifiek richt de zorg zich op apparatuur die wordt geleverd vanuit landen waar wetgeving van kracht is die leveranciers van die apparatuur verplicht om mee te werken aan inlichtingenoperaties en waarvan bekend is dat die landen offensieve cybercapaciteiten richting Nederlandse belangen ontplooien.

Onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is een interdepartementale Taskforce opgericht. De Taskforce voert in medewerking met de drie grote telecomaanbieders (KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo) een risicoanalyse uit naar de kwetsbaarheid van 5G-telecommunicatienetwerken voor misbruik van leveranciers van technologie voor deze netwerken en welke maatregelen nodig zijn om risico’s te beheersen. De Taskforce is voor wat betreft samenstelling en activiteiten zo opgezet dat evenwichtige besluitvorming kan plaatsvinden waarbij zowel rekening wordt gehouden met veiligheids- als economische belangen. Eind mei worden de uitkomsten van de Taskforce verwacht. De Tweede Kamer zal vervolgens over de uitkomsten van de Taskforce worden geïnformeerd conform de moties van de leden Weverling en Van den Berg.

Gegeven dit nog lopende traject is de vraag vanuit de Tweede Kamer te begrijpen hoe zich dit verhoudt tot het bericht dat KPN in zee wil gaan met Huawei.

KPN heeft 20 maart jl. in reactie op het bericht in haar woordvoering aangegeven het mobiele netwerk klaar te willen maken voor de uitrol van 5G maar nog in het keuzeproces te zitten met welke leveranciers dat te doen en aldus het bericht niet te kunnen bevestigen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
2

Motie van het lid Weverling c.s. (Kamerstuk 21 501-33, nr. 734) en motie van het lid Van den Berg c.s. (Kamerstuk 21 501-33, nr. 747)

Naar boven