24 095 Frequentiebeleid

Nr. 372 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2014

De afgelopen decennia is het gebruik van mobiele telefonie sterk toegenomen in Nederland. Smartphones zijn thans niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Criminelen zijn in deze periode smartphones evenwel steeds meer gaan zien als een eenvoudig verkrijgbaar en snel te verhandelen object, met een hoge waarde. Zo blijkt dat bij straatroven in ongeveer de helft van de gevallen een smartphone ontvreemd wordt. Ook inbrekers en zakkenrollers hebben het vaak gemunt op de smartphone. Dit vormt een aanzienlijke schadelast voor burgers en bedrijven, waaronder verzekeraars en in toenemende mate ook de telecom-aanbieders zelf.

Deze ontwikkelingen zijn voor mij en mijn ambtgenoot van Economische Zaken reden geweest om wetgeving voor te bereiden om het blokkeren van gestolen telefoons door middel van het blokkeren van de IMEI mogelijk te maken. Ik heb uw Kamer bij brief van 7 juni 2013 hierover geïnformeerd (Kamerstuk 24 095, nr. 350). Mede namens mijn ambtgenoot van Economische Zaken informeer ik u thans over de ontwikkelingen in de afgelopen periode.

Parallel aan het wetgevingstraject heb ik, samen met mijn collega van Economische Zaken, de telecomproviders en enkele grote smartphone- fabrikanten de effectiviteit van toestelblokkering onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat:

  • toestelblokkering wereldwijd werkt;

  • toestelblokkering het toestel ook onbruikbaar maakt voor wifi en offline gebruik;

  • op de nieuwe typen of versies van smartphones de technologie van toestelblokkering reeds beschikbaar is. Deze technologie wordt met de komst van nieuwere types steeds robuuster en eenvoudiger te bedienen;

  • de implementatiekosten van toestelblokkering nihil zijn omdat de technologie grotendeels reeds beschikbaar is.

Om toestelblokkering eenvoudig en snel breed beschikbaar te kunnen stellen is medewerking nodig van de smartphone-fabrikanten. Samsung, marktleider in Nederland, heeft gehoor gegeven aan mijn verzoek om het gebruik van deze technologie te vereenvoudigen door per januari 2015 toestelblokkering bij de eerste ingebruikname van nieuwe typen smartphones in Nederland mogelijk te maken. Daarmee zullen Nederland en de Verenigde Staten de eerste landen ter wereld zijn waar Samsung toestellen aanbiedt waarbij deze vereenvoudiging bij ingebruikname mogelijk is. Ik ben Samsung hiervoor erkentelijk.

De introductie van toestelblokkering zal naar verwachting bijdragen aan het verder terugdringen van het aantal gestolen smartphones. Dit gelet op de ervaringen in de Verenigde Staten, waar na de introductie van toestelblokkering door Apple sprake is van een significante daling van het aantal gestolen smartphones van dat merk.

Ik ga ervan uit dat ook producenten als HTC, LG, Sony, Microsoft, Blackberry en Huawei snel met een soortgelijke oplossing zullen volgen.

De aanpak van overvallen en straatroven – en van criminaliteit in het algemeen – is niet een zaak van de overheid alleen. Het is ook nodig dat burgers zelf en het bedrijfsleven hierbij helpen. Ik ben Samsung en telecomproviders dan ook erkentelijk voor de wijze waarop zij in deze invulling geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen door de toepassing van toestelblokkering – ook bij reeds in gebruik zijnde smartphones- via voorlichtingscampagnes actief bij de consument te gaan promoten.

Enerzijds gebeurt dit door verkoopmedewerkers en de serviceteams in de winkels van telecomaanbieders bij de aankoop van nieuwe telefoons of afsluiten of verlengen van abonnementen. Anderzijds zal via de bestaande media, zoals gebruikersfora, klantenservice, nieuwsbrieven, attentieboodschap bij facturen etc., de informatie over toestelblokkering regelmatig herhaald worden.

Hiermee worden niet alleen de ongeveer 11 miljoen bestaande klanten met een data-abonnement bereikt, maar ook jaarlijks de ongeveer 6 miljoen klanten die een nieuw abonnement afsluiten of verlengen.

Daarnaast zal er via de website van de aanbieders eenvoudig toegankelijke informatie beschikbaar zijn voor consumenten en zal voor uitgebreidere informatie en handleidingen verwezen worden naar de overheidssite www.hier-waak-ik.nl. De sector draagt bij aan de vernieuwing van de inhoud van deze site.

Ik zal de door mij in samenspraak met Koninklijke Horeca Nederland en met de medewerking van verschillende gemeenten ontwikkelde bewustwordings-campagne «Ben jij het waard», ook dit jaar herhalen. Parallel hieraan zullen promotieteams op scholen worden ingezet om het gebruik van volgsoftware en de veelal hieraan gekoppelde toestelblokkeringopties, onder de aandacht te brengen. Ik ben ook in gesprek met de ouderenbonden over de inzet van deze promotieteams tijdens door hen georganiseerde bijeenkomsten.

Er is dus een goede basis voor een gezamenlijke succesvolle aanpak van een maatschappelijk probleem door overheid, het bedrijfsleven en niet in de laatste plaats de burgers die een smartphone hebben.

De voorgestane brede toepassing van het gebruik van toestelblokkering bij nieuwe en reeds verkochte smartphones zal het stelen van deze toestellen naar verwachting nutteloos maken en de afzetmarkt voor straatrovers, inbrekers en zakkenrollers frustreren.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven