24 077 Drugbeleid

Nr. 529 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2023

Met deze brief bieden wij uw Kamer het rapport «Onderzoek Experiment gesloten coffeeshopketen, Rapportage voormeting 2021»aan. Het experiment gesloten coffeeshopketen moet duidelijk maken of gereguleerde productie, distributie en verkoop van cannabis mogelijk is en wat de effecten hiervan zijn op het gebied van onder andere criminaliteit, volksgezondheid en preventie. Het onderzoek hiernaar wordt in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) uitgevoerd door een onderzoeksconsortium bestaande uit Breuer&Intraval, Rand Europe en het Trimbos-instituut.

Het voorliggende rapport betreft een voormeting. Het onderzoeksconsortium is in het najaar van 2021 gestart met het verzamelen van data in tien gemeenten die deelnemen aan het experiment en negen vergelijkingsgemeenten die door de onderzoekers zijn geselecteerd. Aanvankelijk werden deze data verzameld voor de nulmeting, een meting om de situatie voorafgaand aan de start van de verkoop van de gereguleerde teelt in beeld te brengen. Echter, vanwege het uitstel van de start van het experiment en de door het kabinet gewenste toevoeging van een extra grote gemeente aan het experiment1, is besloten om de resultaten die zijn opgehaald in het najaar van 2021 te gebruiken voor een voormeting en het jaar daarop alsnog een nulmeting uit te voeren. De voormeting biedt inzicht in de in 2021 verzamelde data. In de opvolgende rapportages, de nulmeting en de monitoringsrapportages, komen alle onderzoekscategorieën aan bod2.

  • 1. teelt en distributie

  • 2. aanbod en gebruik

  • 3. overlast en criminaliteit

  • 4. volksgezondheid

  • 5. werking van de gesloten keten

  • 6. relatie tot andere ontwikkelingen

De voormeting biedt inzicht in de stand van zaken op het gebied van het gemeentelijke coffeeshopbeleid, het cannabisgebruik, de (gedoogde) verkoop van cannabis vanuit coffeeshops, de ervaren overlast en de illegale verkoop van softdrugs in de negentien «onderzoeksgemeenten». In de voormeting is geen onderscheid gemaakt tussen de deelnemende of vergelijkingsgemeenten3. Om gegevens te verzamelen hebben de onderzoekers onder meer veldwerk verricht bij coffeeshops, enquêtes afgenomen bij bezoekers en omwonenden, een analyse uitgevoerd op menukaarten van coffeeshops over de beschikbare cannabissoorten en hun prijs en is er gebruik gemaakt van een online crowdsourcing-enquête om meer zicht te krijgen op de illegale markt.

De dataverzameling voor de nulmeting is inmiddels afgerond. Hierover zal later dit jaar worden gerapporteerd door de onderzoekers.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yesilgöz-Zegerius

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Coalitieakkoord Rutte IV 2021–2025 (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77).

X Noot
2

Het onderzoek is toegelicht in de Kamerbrief van 7 juli 2022. Kamerstuk 24 077, nr. 502.

X Noot
3

De onderzoekers geven aan dat de belangrijkste reden hiervoor is dat ten tijde van de dataverzameling de samenstelling van de twee onderzoeksgroepen nog niet definitief was. Na de voormeting is Haarlem als tiende vergelijkingsgemeente toegevoegd aan de controlegroep. Het nu al inzichtelijk maken van verschillen tussen de twee groepen is onnodig verwarrend en irrelevant. Dit gebeurt wel in de nieuwe nulmeting (zie Hoofdstuk 2).

Naar boven