22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3865 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 januari 2024

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken rond de onderhandelingen over de verordening inzake mediavrijheid.1 In de onderhandelingen tussen het voorzitterschap van de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie is een voorlopig politiek akkoord bereikt. Het akkoord betreft alle artikelen van het voorstel en een substantieel deel van de bijbehorende overwegingen. De onderhandelaars hebben opdracht gegeven aan hun staf om ten aanzien van de overige overwegingen in zogeheten technische trilogen tot overeenstemming te komen.

In het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (COREPER) zal–naar verwachting–in januari worden gestemd over de tekst van het politiek akkoord. Ten aanzien van overwegingen waar nog geen akkoord over is, is voor Nederland randvoorwaardelijk dat de passage over het onverlet laten van de nationale grondwettelijke bescherming van persvrijheid en redactionele onafhankelijkheid in de definitieve versie overgenomen wordt uit de raadspositie. Het voorzitterschap van de Raad en de overige leden van COREPER zijn op de hoogte van de Nederlandse positie op dit punt. Bij een akkoord in COREPER zal de tekst in de Raad als hamerstuk worden afgedaan. Het Europees Parlement zal ook nog stemmen over de tekst.

In een eerder stadium heeft mijn voorganger u geïnformeerd over de Nederlandse beoordeling ten aanzien van het voorstel van de Europese Commissie2 en vervolgens over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen in de Raad.3

Als COREPER heeft ingestemd met de stukken en de stukken openbaar zijn geworden, zal ik de Kamer hierover informeren. In de begeleidende brief zal ik de stukken voorzien van mijn appreciatie.

In de tussentijd verwijs ik u naar het besloten Delegates Portal, waar deze tekst ter inzage beschikbaar is voor leden van de Kamer (documentnummer 10570).

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S.P.R.A. van Weyenberg


X Noot
1

Voorstel voor een verordening van het parlement en de Raad tot vaststelling van een gemeenschappelijk kader voor mediadiensten op de interne markt («verordening mediavrijheid») en tot wijziging van Richtlijn 2010/13/EU. Interinstitutioneel dossier 2022/0277 (COD). Het voorstel wordt doorgaans afgekort tot «EMFA».

X Noot
2

Kamerstukken II 2022–2023, 22 112, nr. 3553

X Noot
3

Kamerstukken II 2022–2023, 22 112, nr. 3724

Naar boven