22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3721 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2023

Hierbij breng ik u op de hoogte van de stand van zaken rond de onderhandelingen over de mediavrijheidsverordening. De afgelopen maanden hebben de lidstaten in EU Raadsverband onderhandeld over het Commissievoorstel voor een EU mediavrijheidsverordening. Het lijkt er op dat de lidstaten tot een compromistekst zijn gekomen.

Het Zweedse voorzitterschap heeft ervoor gekozen om de huidige compromistekst voor te leggen aan de lidstaten via het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper). Instemming van Coreper met de compromistekst zal het Voorzitterschap het mandaat verlenen om de volgende onderhandelingsfase te starten: de triloogfase. Dit zijn gesprekken tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-voorzitter van de Raad namens de lidstaten om te komen tot een EU-verordening. Naar verwachting zal de compromistekst niet in een Raad van Ministers worden geagendeerd voor het plaatsvinden van de trilogen.

Uw kamer is eerder geïnformeerd over de inzet van het kabinet via een BNC-fiche.1 Er is destijds niet besloten tot een behandelvoorbehoud. Ik zal de compromistekst zodra deze openbaar is naar uw Kamer verzenden.

In de tussentijd verwijs ik u naar Delegates Portal, waar deze tekst ter inzage beschikbaar is (documentnummer 10570).

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, G. Uslu


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 3553

Naar boven