22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2819 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 augustus 2019

In mijn brief van 16 mei jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over het initiatief dat ik samen met mijn Franse en Duitse ambtsgenoten heb genomen om experts uit de financiële sector te vragen om aanbevelingen te doen voor de toekomst van de kapitaalmarktunie.1 Ik heb toegezegd uw Kamer op de hoogte te houden van het vervolg ten aanzien van deze werkgroep. Hierbij informeer ik uw Kamer over de definitieve samenstelling en het op 31 juli jl. gepresenteerde tussenrapport van de werkgroep.

Door mijn Franse en Duitse ambtsgenoot en mijzelf zijn de heer Fabrice Demarigny (voorzitter), mevrouw Corien Wortmann-Kool (vicevoorzitter) en de heer Joachim Nagel (vicevoorzitter) gevraagd zitting te nemen in de werkgroep.2 Zij hebben een aantal andere experts uitgenodigd, met wie de werkgroep inmiddels is uitgebreid. De heer David Vegara (lid van het bestuur van Banco Sabadell), de heer Lauri Rosendahl (voorzitter van het bestuur van Nasdaq Nordics en Nasdaq Stockholm), de heer Artur Granicki (advocaat bij Wardyński & Partners) en de heer Marcello Bianchi (plaatsvervangend directeur van Assonime) zijn toegevoegd als leden van de werkgroep.3 De samenstelling van de Next CMU High-Level Group is hiermee compleet.

Op 31 juli jl. heeft de werkgroep haar tussenrapport gepubliceerd. U vindt dit rapport in de bijlage4. Het rapport beschrijft de achtergrond van de werkgroep en de geboekte voortgang.

De kapitaalmarktunie moet volgens de werkgroep niet gezien worden als een doel op zich, maar als een instrument om op competitieve en efficiënte wijze door middel van investeringen en financiering meer innovatie, groei en werkgelegenheid te creëren in een duurzame economie. Het rapport legt hierbij de nadruk op het MKB en op start-ups en scale-ups, die toegang moeten hebben tot een meer divers landschap aan financieringsbronnen. Ook stelt het rapport dat spaarders meer mogelijkheden moeten hebben hun spaargeld te investeren.

De werkgroep heeft onder meer gesproken met vertegenwoordigers van de Europese instellingen, met denktanks, met verschillende organisaties uit de financiële sector en met consumentenorganisaties. Op de website nextcmu.eu is daarnaast een openbaar consultatiedocument gepubliceerd.

Door de werkgroep is brede steun geconstateerd voor het verdiepen van de kapitaalmarktunie, maar tegelijkertijd teleurstelling geconstateerd ten aanzien van de achterblijvende resultaten van de reeds genomen maatregelen. De werkgroep geeft aan dat ze aanbevelingen zal doen om te komen tot duidelijke strategische doelen voor de kapitaalmarktunie, met tijdspad, prioritering en monitoring.

De werkgroep publiceert eind september haar eindrapport met aanbevelingen ten aanzien van de toekomst van de kapitaalmarktunie. Ik zal uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 2798.

X Noot
2

Kamerstuk 22 112, nr. 2806.

X Noot
3

Op de website van de werkgroep is een korte biografie van de leden te vinden. Zie hiervoor: nextcmu.eu/who-we-are/.

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven