22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

32 317 JBZ-Raad

Nr. 2783 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2019

Tijdens het Algemeen Overleg van 5 maart jl. ter voorbereiding op de JBZ-Raad te Brussel op 7 en 8 maart 2019 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid aan het lid Van Dam (CDA) een brief toegezegd, waarin uw Kamer wordt geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de onderhandelingen over het voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake de bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden. Meer specifiek is gevraagd om in te gaan op de stand van zaken na de bijeenkomst van het Coreper van 6 maart 2019. Graag voldoe ik met deze brief aan uw verzoek.

Stand van zaken voorstel

Op 23 april 2018 publiceerde de Commissie een Mededeling en een Richtlijn tot bescherming van personen die inbreuken op het Unierecht melden («klokkenluidersrichtlijn»). Het BNC-fiche over deze voorstellen is op 1 juni 2018 aan de Kamer verzonden1. Sindsdien is in de Raad conform de inzet zoals geformuleerd in het BNC-fiche onderhandeld. In januari 2019 is, onder meer met steun van Nederland, de Raadspositie2 vastgesteld. Momenteel bevinden de onderhandelingen zich in de triloogfase. De onderhandelaars beogen binnen afzienbare tijd – vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement – een akkoord te bereiken. Voorwerp van onderhandeling zijn onder meer de reikwijdte van de regeling, de mate van bescherming van de klokkenluider en met name de systematiek van de meldkanalen. Onder het Roemeens voorzitterschap wordt nu gewerkt aan een compromis tussen Raad, Europees Parlement en Commissie. Nederland speelt een actieve, prominente en constructieve rol waarbij we nadrukkelijk aandacht vragen voor de beschermingsmodaliteiten voor klokkenluiders.

In de bijeenkomst van het Coreper van 6 maart 2019 zijn de hoofdlijnen van het hierboven genoemde compromis besproken. Hoewel een ruime meerderheid van de Raad het mandaat heeft gegeven aan het Voorzitterschap op basis van dit compromis verder te onderhandelen met het Europees Parlement, kan ik gezien de lopende onderhandelingen op dit moment nog geen uitspraken doen over de precieze inhoud ervan. Nederland zal zich constructief blijven inzetten voor het vinden van een compromis dat recht doet aan alle belangen. Ik zal uw Kamer via het verslag van de JBZ-Raad informeren over de bespreking van dit agendapunt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 2574. Zie voorts Kamerstuk 28 844, nr. 151 Verslag van een AO Integriteitsbeleid openbaar bestuur en politie, vastgesteld op 1 juni 2018 en Kwartaaloverzicht van in onderhandeling zijnde EU-wetgevingsdossiers van BZK (vierde kwartaal 2018), Kamerstuk 22 112, nr. 2733

X Noot
2

5453/19

Naar boven