22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2066 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 februari 2016

Op 28 januari jl. heeft de Europese Commissie (hierna: de Commissie) haar pakket met maatregelen tegen belastingontwijking gepresenteerd. Onderdeel van dit pakket is een voorstel voor een richtlijn over Country-by-Country reporting tussen belastingdiensten. Over dit voorstel is een BNC-fiche opgesteld. Dit BNC-fiche is na goedkeuring van de ministerraad heden door de Minister van Buitenlandse Zaken naar uw Kamer gestuurd (Kamerstuk 22 112, nr. 2065).

Daarnaast is een BNC-fiche in voorbereiding over het Pakket anti-belastingontwijking, waarin het kabinet in zal gaan op de overige onderdelen van het pakket van de Commissie, waaronder het richtlijnvoorstel tot vaststelling van regels ter bestrijding van belastingontwijkingspraktijken die de werking van de interne markt rechtstreeks schaden. Dit BNC-fiche vereist echter meer werk. Hierdoor kan ik tot mijn spijt niet gevolg geven aan mijn toezegging tijdens het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin-Raad van 10 februari jl. om u vóór het reces te berichten over de betekenis die het kabinet toekent aan de nadere invulling van de maatregelen tegen belastingontwijking door de Europese Commissie door middel van een BNC-fiche. Ik zeg u toe het BNC-fiche over het Pakket anti-belastingontwijking zo snel mogelijk naar uw Kamer te zenden.

Om de voorstellen van de Commissie ter uitvoering van de BEPS-afspraken met mij te bespreken, heeft u op woensdag 2 maart a.s. een algemeen overleg geagendeerd. Omdat het kabinetsstandpunt over deze voorstellen in de vorm van een BNC-fiche nog niet is vastgesteld, geef ik u in overweging om dit overleg te verplaatsen.

Nederland heeft als voorzitter van de Raad het richtlijnvoorstel over Country-by-Country reporting tussen belastingdiensten geagendeerd voor de Ecofin-Raad van 8 maart a.s. Nederland hoopt dan een politiek akkoord tussen de lidstaten over dit voorstel te bereiken. Nederland zal ook zijn instemming met het richtlijnvoorstel uitspreken. De inhoud van de richtlijn, die de implementatie met de uitkomsten van het BEPS-project van OESO/G20 met betrekking tot Country-by-Country reporting tussen belastingdiensten behelst, is door middel van de wet Overige Fiscale Maatregelen 2016 al in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Eventueel kan ik het BNC-fiche over dit richtlijnvoorstel met u bespreken tijdens het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin-Raad dat op donderdag 3 maart is geagendeerd.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

Naar boven