22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1497 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE, INTEGRATIE EN ASIEL

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 oktober 2012

De Algemene commissie voor Immigratie, Integratie en Asiel heeft mij verzocht om de stand van zaken betreffende de kwalitatieve monitoring van Roma in Nederland vóór de behandeling van begrotingsonderdeel l&A naar de Tweede Kamer te zenden (uw brief d.d. 11 oktober 2012).

Met verwijzing naar mijn toezegging in reactie op vragen tijdens het debat op 6 juni 2012 (Kamerstuk 32 317, nr. 128) en het BNC-fiche van 29 juni 2012 (Tweede Kamer 2011–2012, 22 112, nr. 1435) heb ik opdracht gegeven tot het laten uitvoeren van een kwalitatieve monitor. Ik beoog daarmee twee zaken:

  • a. Het ontwikkelen van een robuust kwalitatief monitoringsinstrument om de resultaten van de set van algemene beleidsmaatregelen ter bevordering van de sociale inclusie van Roma in Nederland te meten.

  • b. Aan de hand van dit monitoringsinstrument het uitvoeren van een kwalitatieve nul-meting van de mate van sociale inclusie van Roma in Nederland.

Als monitor-indicatoren zullen de door de Europese Commissie geformuleerde werkterreinen worden gehanteerd, te weten onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg, huisvesting en de dialoog met lokale autoriteiten en de Roma-gemeenschap.

Op dit moment loopt de aanbesteding van de monitor. De resultaten van de nulmeting van deze kwalitatieve monitor worden begin 2013 verwacht.

De minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, G. B. M. Leers

Naar boven