Start van deze pagina
Skip navigatie, ga direct naar de Inhoud

Overheid.nl - de wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden.

De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden

Tekstgrootte
+


Vergaderjaar 2012-2013
Kamerstuk 22054 nr. 207

Gepubliceerd op 11 januari 2013

Gerelateerde informatie


Toon alle stukken in dossier22 054 Wapenexportbeleid

Nr. 207 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 januari 2013

Op grond van de beleidsbrief «Defensie na de kredietcrisis: een kleinere krijgsmacht in een onrustige wereld», van 8 april 2011 (Kamerstuk 32 733, nr. 1), worden de Leopard 2A6 tanks van Defensie afgestoten. Met deze brief informeer ik u over de overeenstemming die is bereikt met het Duitse bedrijf Krauss-Maffei Wegmann (KMW) over de verkoop van drie tanks en twee wrakken van het type Leopard 2A6.

Momenteel gebruikt KMW, de oorspronkelijke fabrikant, op grond van een bruikleenovereenkomst (Leihvertrag) twee tanks voor tentoonstellingen en demonstraties en een tank voor onderzoek en (door)ontwikkeling van de Leopard 2A6 tank voor gebruik bij vredesmissies (de Leopard 2A6 Peace Support Operations). Deze laatste tank is overgebracht naar Saoedi-Arabië voor beproevingen onder extreme omstandigheden, zoals zeer hoge temperaturen en veel zand. Over de tank die is overgebracht naar Saoedi-Arabië is de Kamer geïnformeerd met de antwoorden op schriftelijke vragen van het lid El Fassed van 21 september 2012 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2012–2013, Aanhangsel van de handelingen nr. 128). Met KMW is overeengekomen dat de drie tanks in de huidige staat worden overgedragen. Omwille van de onderhandelingspositie van Defensie zijn de bedragen die met de verkoop zijn gemoeid opgenomen in de commercieel vertrouwelijke bijdrage bij deze brief1.

KMW zal de drie tanks blijven gebruiken voor beproevingen, tentoonstellingen en demonstraties. Defensie is niet bekend met plannen van KMW om de tanks door te verkopen. In dat geval zal instemming van de Nederlandse staat noodzakelijk zijn. Deze voorwaarde wordt opgenomen in de eindgebruikerverklaring van het contract. Bij de doorverkoop van de tanks is het Duitse wapenexportbeleid van toepassing en is toetsing aan de criteria van het Gemeenschappelijk Standpunt van de Europese Unie noodzakelijk.

De twee wrakken worden, na het ontdoen van de nog bruikbare onderdelen, door KMW vernietigd.

De minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert


X Noot
1

Vertrouwelijk ter inzage gelegd alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal


SnelzoekenInfo

Snelzoeken
U kunt dit veld gebruiken om te zoeken op
–een vrije zoekterm voor het zoeken op tekst (bijvoorbeeld "milieu")
–een betekenisvolle zoekterm voor het zoeken naar specifieke publicaties (bijvoorbeeld dossiernummer '32123' of 'trb 2009 16').
U kunt termen combineren door EN te zetten tussen de termen (blg 32123 EN milieu).
U kunt zoeken op letterlijke tekst door '' om de term te zetten. ('appellabele toezeggingen').

Voor meer mogelijkheden en uitleg verwijzen wij u naar de help-pagina's van Officiële bekendmakingen op overheid.nl