21 501-34 Raad voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport

Nr. 314 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 22 mei 2019

Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een van de fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over o.a.:

  • de brief van 17 april 2019 over de geannoteerde agenda OJCS-Raad van 22 en 23 mei 2019 (Kamerstuk 21 501-34, nr. 311);

  • de brief van 9 mei 2019 over de geannoteerde agenda OJCS-Raad, onderdeel Sport van 23 mei 2019 (Kamerstuk 21 501-34, nr. 312).

De vragen en opmerkingen zijn op 15 mei 2019 aan het kabinet voorgelegd. Bij brief van 21 mei 2019 heeft de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, de vragen beantwoord.

De voorzitter van de commissie, Tellegen

De griffier van de commissie, De Kler

I Vragen en opmerkingen uit de fracties

De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de geannoteerde agenda over de OJCS-raad op 22 en 23 mei 2019. Zij hebben vragen over de EU-verordening inzake geoblocking. Wat is de stand van zaken wat betreft de implementatie van deze verordening sinds goedkeuring door de Raad in februari 2018? Zijn er al resultaten sinds de invoering van de verordening, in Nederland of in andere lidstaten, zo vragen zij.

II Reactie van het kabinet

Ik heb met interesse kennisgenomen van de vragen van D66 en dank D66 voor de inbreng. Ik beantwoord de gestelde vragen mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat omdat de Staatssecretaris binnen het kabinet beleidsverantwoordelijk is voor digitale interne markt en de implementatie van de EU-verordening inzake geoblocking.

De implementatie van de EU-verordening geoblocking in Nederland is afgerond. De implementatiewet, de Wet tot wijziging van de Wet handhaving consumentenbescherming is in werking getreden op 7 februari 20191.

Hierin is onder meer geregeld dat het toezicht op deze verordening is belegd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Daarnaast is voor het verlenen van praktische bijstand aan consumenten in geval van een geschil tussen een consument en een handelaar dat voortvloeit uit de toepassing van die verordening, het Europees Consumenten Centrum (ECC) met deze wet aangewezen om die bijstand te verlenen. Het ECC is onderdeel van Stichting Het Juridisch Loket en is thans al belast met algemene taken met betrekking tot bijstand aan consumenten.

De Europese Commissie monitort de implementatietrajecten van andere lidstaten en spoort waar nodig lidstaten aan om verdere voortgang te maken met de implementatie.

De ACM is gestart met voorlichting over deze regels aan consumenten via haar informatieloket ConsuWijzer2.


X Noot
1

Wet van 6 februari 2019 tot wijziging van de Wet handhaving consumentenbescherming (implementatie Verordening (EU) 2018/302), Stb. 2019, nr. 70.

Naar boven