21 501-34 Raad voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport

Nr. 207 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2013

Op 22 april 2013 ontving u reeds de geannoteerde agenda van de Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur-, en Sportraad van 16 en 17 mei aanstaande (Kamerstuk 21 501-34, nr. 204). Inmiddels heeft het Ierse voorzitterschap aangegeven het punt «Huishoudelijk reglement Comité culturele samenwerking EU- Zuid Korea» waarschijnlijk toch niet te agenderen. Daarnaast is een punt toegevoegd aan de agenda. Gelet op het voorgaande stuur ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een aanvulling op de geannoteerde agenda.

In deze brief licht ik het toegevoegde agendapunt toe en treft u de kabinetsinzet aan.

Ik wijs u erop dat, zoals te doen gebruikelijk, over de definitieve standpuntbepaling van Nederland in de OJCS-Raad nog afstemming in de ministerraad zal plaatsvinden.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Audiovisuele diensten in onderhandelingen over EU-VS Vrijhandelsakkoord – Uitwisseling van standpunten

Het Ierse voorzitterschap heeft naar aanleiding van een oproep van Frankrijk het onderwerp «Audiovisuele diensten in de onderhandelingen over het EU-VS Vrijhandelsakkoord» aan de agenda van de OJCS Raad toegevoegd. Het agendapunt betreft een gedachtewisseling.

Achtergrond

Op 13 februari jl. kondigden president Obama, voorzitter van de Europese Commissie Barroso en voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy aan dat de onderhandelingen voor een Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) op korte termijn gestart zouden worden. Om de onderhandelingen te kunnen starten, moeten beide partijen eerst hun interne procedures doorlopen. Aan Amerikaanse zijde betekent dit dat President Obama op 20 maart jl. het Congres heeft genotificeerd, dat vervolgens een reactietijd van negentig dagen krijgt. De Europese Commissie zal namens de lidstaten onderhandelen, op basis van een mandaat van de Raad. Het mandaat wordt op dit moment door de Raad besproken. Het startschot van de officiële onderhandelingen wordt in juni 2013 verwacht (mogelijk tijdens een EU-VS top). De Commissie heeft aangegeven een flexibel mandaat te willen, omdat veel van de geschilpunten met de VS om creatieve oplossingen zullen vragen.

Het primaat van de discussie over het mandaat van de Commissie voor TTIP onderhandelingen ligt bij de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) Handel. Op 17 en 18 april jl. is TTIP behandeld tijdens de RBZ Handel, waarover uw Kamer een verslag heeft ontvangen op 26 april 2013. Op de RBZ Handel van 13 juni 2013 zal TTIP wederom op de agenda staan.

Krachtenveld

Een aantal lidstaten wil de audiovisuele sector op voorhand uitsluiten van de onderhandelingen met de VS. Nederland en enkele andere lidstaten willen geen enkele sector op voorhand uitsluiten.

Inzet Nederland

Nederland ziet geen aanleiding om de audiovisuele sector op voorhand volledig uit te sluiten van de onderhandelingen over het Vrijhandelsakkoord.

Nederland streeft naar een ambitieus en veelomvattend Vrijhandelsakkoord met de VS. Gelet op de vele inhoudelijk lastige kwesties heeft de Commissie voldoende ruimte nodig in het mandaat om succesvol te kunnen onderhandelen. Uitzonderingen van sectoren door de EU zullen ook uitzonderingen op voorhand van Amerikaanse zijde uitlokken. Het op voorhand uitzonderen van sectoren strookt niet met de Nederlandse inzet voor een veelomvattend akkoord.

Nederland erkent het belang van culturele diversiteit en mediapluralisme, maar ziet geen bedreiging in het liberaliseren van de audiovisuele sector in Europa.

De feitelijke markttoegang tot de EU voor films, televisieseries en andere audiovisuele goederen en diensten uit de Verenigde Staten is al zeer groot. Bindende afspraken over markttoegang zullen in de praktijk niet tot grote veranderingen gaan leiden. Vanuit dit perspectief is er geen reden om deze audiovisuele diensten op voorhand buiten de onderhandelingen te houden.

Ook speelt dat de Nederlandse audiovisuele industrie belang heeft bij een vrij verkeer van audiovisuele diensten. Want Nederland is sterk in bijvoorbeeld DJ’s, dance en de verkoop van tv-formats. Voor deze diensten en producten zijn de Verenigde Staten een heel belangrijk afzetgebied.

Naar boven