21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 692 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 februari 2018

Tijdens het ordedebat van 19 december jl. heeft het lid Azarkan (DENK) verzocht om een brief over de gevolgen van de intrekking van de Amerikaanse netneutraliteitsregels (Handelingen II 2017/18, nr. 36, item 19). Met deze brief geef ik gevolg aan dat verzoek.

Medio december heeft de Amerikaanse toezichthouder, de Federal Communications Commission (hierna: de FCC), besloten om de Amerikaanse netneutraliteitregels in te trekken. Op 4 januari jl. heeft de FCC de voorgenomen regelgeving gepubliceerd. Dit zal in de komende maanden worden geëffectueerd. Amerikaanse internetaanbieders mogen dan zelf bepalen of zij het dataverkeer wel of niet neutraal behandelen, mits zij hierover transparant zijn. Zo kunnen internetaanbieders bijvoorbeeld voorrang geven aan eigen of gelieerde internetdiensten en aanbieders van concurrerende internetdiensten extra laten betalen voor een goede doorgifte. Dit kan een barrière opwerpen voor (kleinere) aanbieders van internetdiensten en de innovatie van diensten op het internet belemmeren. Uit berichtgeving valt op te maken dat burgers, aanbieders van internetdiensten zoals de (onafhankelijke) media en bedrijven als Twitter, Microsoft, Google, Facebook en Netflix tegen het afschaffen van netneutraliteit zijn. Tweeëntwintig Staten waaronder New York en Californië hebben reeds met een gezamenlijke petitie de rechtbank van Washington D.C. verzocht tot een review van het besluit van de FCC. Ook is duidelijk geworden dat het Amerikaanse Congres (Senaat) verdeeld is over het besluit van de FCC. Op dit moment zijn vijftig senatoren tegen het besluit van de FCC.

Zoals vermeld in het verslag van de Telecomraad van afgelopen december (Kamerstuk 21 501-33, nr. 690) heb ik mijn zorgen bij de Europese Commissie geuit over het besluit van de FCC om de netneutraliteitsregels te laten vervallen. De Europese Commissie deelt onze zorgen over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en de mogelijke negatieve gevolgen voor een vrij en open internet. Dit heeft de Europese Commissie publiekelijk geuit. Tevens is de Commissie voornemens deze zorgen kenbaar te maken bij de voorzitter van de FCC. Voor wat betreft de Europese netneutraliteitregels, heeft de Europese Commissie aangegeven deze te blijven beschermen.

Ook vanuit het Europees Parlement zijn zorgen geuit. Zo heeft Europarlementariër Marietje Schaake (ALDE) op 19 januari jl. een brief gestuurd aan het Amerikaans Congres met de oproep om netneutraliteit in stand te houden, dit vanwege het fundamentele belang van netneutraliteit voor zowel eerlijke concurrentie in een digitale economie als voor de rechten van eindgebruikers met betrekking tot vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie. Deze brief is ondersteund door 148 Europarlementariërs uit diverse politieke geledingen. Ik deel deze opvatting geheel en zal uiteraard de situatie in de Verenigde Staten nauwlettend blijven volgen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven