21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 530 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 november 2011

Met deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan van de Landbouw- en Visserijraad die op 14 en 15 november plaatsvindt in Brussel, alsmede over mijn inzet tijdens die bijeenkomst.

Op de agenda staan zowel landbouw- als visserijonderwerpen. Op het gebied van de landbouw zal worden gesproken over de wetgevingsvoorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2014–2020. Voorts zullen mogelijk het Groenboek voorlichting en afzetbevordering landbouwproducten en de naleving van het legbatterijverbod aan de orde komen. Op het vlak van de visserij zal de Raad spreken over de externe dimensie van (de hervorming van) het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).

Wetgevingsvoorstellen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid(Gedachtewisseling)

Op 12 oktober jl. heeft de Commissie haar wetgevingsvoorstellen voor het GLB gepresenteerd. Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 20 oktober jl. heeft de Commissie haar zeven wetgevingsvoorstellen nader toegelicht aan de Raad. De Raad heeft vervolgens een eerste reactie gegeven. In de komende Landbouw- en Visserijraad zal verder over de wetgevingsvoorstellen worden gesproken. Mijn inzet zal in lijn zijn met de kabinetsreactie op de GLB-wetgevingsvoorstellen die u op korte termijn zult ontvangen.

Naleving legbatterijverbod per 1 januari 2012 (onder voorbehoud)(Informatie van de Commissie)

Mogelijk zal de Commissie naar aanleiding van de bespreking van dit agendapunt in de Landbouw- en Visserijraad van 20 oktober jl. verdere informatie verstrekken over de actuele situatie met betrekking tot de realisatie van het legbatterijverbod (verbod op onverrijkte kooien in het kader van de legkippenrichtlijn per 1 januari 2012) en concrete maatregelen toelichten die de Commissie wil gaan nemen. Ik hecht er sterk aan dat het legbatterijverbod per 1 januari 2012 in werking treedt. Daarnaast moet de Commissie het verbod goed handhaven en controleren.

Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid: externe dimensie(Gedachtewisseling)

De Raad zal van gedachten wisselen over de voornemens van de Commissie met betrekking tot het externe visserijbeleid, zoals zij die heeft medegedeeld in het kader van de voorstellen ter hervorming van het GVB. Ik zal mijn bijdrage aan de discussie baseren op de betreffende kabinetsreactie (TK 32 201, nr. 20). Daarin heb ik aangegeven dat het kabinet de ambities van de Commissie ondersteunt met betrekking tot de visserij buiten de EU-wateren. Regionale Visserijbeheer Organisaties (RVO’s) en partnerschapsovereenkomsten tussen EU en derde landen moeten het platform en de instrumenten bieden voor verduurzaming van het mondiale visserijbeheer en voedselzekerheid. De visserijpartnerschappen moeten bijdragen aan het in stand houden van visbestanden, bescherming van de voedselzekerheid en werkgelegenheid van de lokale beroepsbevolking en verdere ontwikkeling van de lokale visserijsectoren. Ik zal daarbij ook ingaan op de noodzaak van transparantie in het onderhandelingsproces en de uitvoering van de partnerschappen, de exclusiviteit van de overeenkomsten, de grotere private bijdrage en de positie van de lokale bevolking.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker

Naar boven