21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1619 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 februari 2024

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mij om een reactie gevraagd naar aanleiding van een op 9 januari 2024 gestuurde mail van het bedrijf Nordic Maize breeding. De mail van Nordic Maize breeding gaat over de zorgen van het bedrijf ten aanzien van het octrooieren van natuurlijke eigenschappen van planten en de uitvoering van motie Bisschop (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1547).

In de bijlage treft u mijn brief aan Nordic Maize breeding. Daarin geef ik aan dat ik de zorgen van het bedrijf deel. Ik acht een goede balans tussen het stimuleren van innovatie en de toegang tot genetisch materiaal van groot belang. Ik geef daarbij ook aan dat ik het voornemen van de Europese Commissie steun om een onderzoek uit te voeren met betrekking tot dit onderwerp.

Ik merk hierbij nog op dat ik tijdens de Informele Landbouw- en Visserijraad van 5 september jl. (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1576) overeenkomstig de motie van het lid Bisschop aandacht heb gevraagd voor de in de motie genoemde zorgen over octrooien op planten of planteigenschappen. Ik heb daarbij gepleit voor het vervroegen van de door de Europese Commissie aangekondigde studie over deze plantoctrooien, zodat de resultaten van deze studie eerder dan 2026 beschikbaar komen.

Meerdere lidstaten ondersteunden deze inzet. De Eurocommissaris gaf aan deze geluiden goed verstaan te hebben.

Ik ga er van uit, dat deze studie voortvarend aangevangen zal worden. Zodra de opzet en de planning van de studie bekend zijn, zal ik deze informatie delen met uw Kamer.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven