21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 755 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2024

Op 16 juli aanstaande vindt de Formele Raad WSBVC plaats te Brussel. Hierbij zend ik u de Geannoteerde Agenda toe. Conform de vastgestelde afspraken informeer ik uw Kamer middels de Geannoteerde Agenda tevens over de voortgang van de onderhandelingen inzake de herziening van de Coördinatieverordening Sociale Zekerheid.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

GEANNOTEERDE AGENDA FORMELE RAAD WERKGELEGENHEID EN SOCIAAL BELEID (WSBVC) 16 juli 2024

In deze Geannoteerde Agenda treft u aan:

  • De kwartaalrapportage t.a.v. de herziening van Coördinatieverordening Sociale Zekerheid (COM(2016) 815);

  • Informatie over de Formele Raad WSBVC van 16 juli 2024.

Kwartaalrapportage: herziening Coördinatieverordening Sociale Zekerheid

Sinds 2016 wordt onderhandeld over de herziening van Verordening 883/2004 betreffende de coördinatie van sociale zekerheidssystemen. Het onderwerp staat niet geagendeerd voor de Raad van 16 juli aanstaande. Tevens hebben er zich geen ontwikkelingen voorgedaan sinds verzending van de voorgaande Geannoteerde Agenda voor de Formele Raad WSB van 20 juni jl1.

Informatie over de Formele Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 16 juli 2024

In het nu volgende informeer ik u over de Formele Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 16 juli 2024. De Formele Raad vindt plaats in Brussel.

Agendapunt: Beleidsdebat Europees Semester en aanname van een opinie van het Werkgelegenheidscomité (Employment Committee, EMCO) en het Sociale Bescherming Comité (Social Protection Committee, SPC) over de Europees Semester cyclus

Doel Raadsbehandeling

De Raad zal van gedachten wisselen over het Lentepakket dat in het kader van het Europees Semester is gepubliceerd. De verwachting is dat lidstaten stilstaan bij de bijdrage van de landspecifieke aanbevelingen (LSA’s) op werkgelegenheids- en sociale beleidsaspecten, en in het bijzonder bij het aanpakken van tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden in de EU. Op de agenda staat ook de aanname van een opinie van het Werkgelegenheidscomité (Employment Committee, EMCO) en het Sociale Bescherming Comité (Social Protection Committee, SPC) over de Europees Semester cyclus.

Inhoud

Op woensdag 19 juni jl. heeft de Europese Commissie het Lentepakket voor het jaar 2024 gepubliceerd in het kader van het Europees Semester.2 Het Lentepakket bestaat uit een analyse van het economisch beleid van lidstaten in de landenrapporten, voorstellen voor LSA’s, de voortgang m.b.t. het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) en de uitkomsten van de onderzoeken naar macro-economische onevenwichtigheden. Op het moment van schrijven van deze Geannoteerde Agenda zijn er nog geen aanvullende stukken gepubliceerd voor het beleidsdebat.

De voor Nederland voorgestelde LSA’s op het sociaal- en werkgelegenheidsterrein zien op i) het verminderen van prikkels voor het gebruik van flexibele contracten ii) het aanpakken van structurele arbeids- en vaardighedentekorten en iii) het aanmoedigen van arbeidsmobiliteit richting hoge productiviteit-sectoren en sectoren waar maatschappelijke uitdagingen spelen.

Inzet Nederland

Het kabinet zal in aanloop naar de Raad Economische en Financiële Zaken van 16 juli 2024 uw Kamer nader informeren over het Lentepakket. Definitieve besluitvorming over de voorgestelde LSA’s vindt plaats tijdens een Europese Raad in het najaar van 2024.

Op het moment van schrijven van deze Geannoteerde Agenda is de opinie van EMCO en SPC nog niet afgerond. Normaliter bevat deze opinie onder andere een analyse van de voortgang met LSA’s uit het voorbije jaar.

Indicatie krachtenveld Raad en Europees parlement

Op het moment van het schrijven van deze Geannoteerde Agenda zijn de voorgestelde LSA’s nog niet besproken in Brusselse comités. Er is derhalve nog geen beeld van het krachtenveld.

Agendapunt: Beleidsdebat – Sociale inclusie van personen met een handicap op EU- en nationaal niveau: ondersteuning van (re)integratie op de arbeidsmarkt

Doel Raadsbehandeling

Het Belgisch Voorzitterschap organiseert een beleidsdebat over de sociale inclusie van personen met een handicap op EU- en nationaal niveau: ondersteuning van (re)integratie op de arbeidsmarkt.

Inhoud

Op het moment van schrijven van de Geannoteerde Agenda zijn er nog geen stukken gepubliceerd voor het beleidsdebat.

Inzet Nederland

Nederland heeft zich verbonden aan het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Hiertoe heeft het kabinet in 2023 samen met vele partners gewerkt aan de totstandkoming van een meerjarige nationale strategie vanuit de ambities van dit VN-verdrag, welke op 9 februari jl. met uw Kamer is gedeeld.3

Deze nationale strategie bevat verschillende relevante maatregelen en initiatieven die aansluiten bij het onderwerp van het beleidsdebat. Hierbij kan gedacht worden aan de Banenafspraak om extra banen te creëren, het Breed Offensief om drempels op de arbeidsmarkt weg te nemen, Simpel Switchen om de overgangen tussen uitkering en (betaald) werk (en vice versa) te versoepelen en het Sociaal Innovatiefonds om inclusief werkgeverschap te stimuleren.

Daarnaast heeft het kabinet in Europees verband de Europese strategie voor rechten van personen met een handicap 2021–2030 verwelkomd.4 Het kabinet onderschrijft de doelstelling (wegnemen van drempels en barrières) en beoogde effecten (zoals toename van de participatie) die de Commissie met deze strategie nastreeft. Deze doelstelling en beoogde effecten sluiten aan bij de Nederlandse wet- en regelgeving en het Nederlandse beleid, waarin het bevorderen van inclusie en maatschappelijke participatie van mensen met een beperking centraal staat. Bewustwording creëren in de samenleving en betrokkenheid organiseren van mensen met een beperking zelf, zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.

Afhankelijk van de nog te publiceren stukken zal Nederland haar inbreng in het beleidsdebat langs bovenstaande lijnen vormgeven.


X Noot
1

Kamerstukken II, 2023/24, 21 501-31, nr. 751.

X Noot
2

COM(2024) 600, COM(2024) 619, SWD(2024) 619.

X Noot
3

Kamerstukken II, 2023/24, 24 170, nr. 309.

X Noot
4

Kamerstukken II, 2023/24, 22 112, nr. 3087.

Naar boven