21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 575 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 september 2020

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda voor de informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers van 4 september a.s. aan.

Ik ben voornemens deel te nemen aan deze videoconferentie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Bijlage 1. Geannoteerde agenda informele videoconferentie EU-gezondheidsministers, 4 september 2020

Beleidsdebat: Coördinatie van quarantaine- en testregimes

Inhoud:

Het Duits voorzitterschap is voornemens te spreken over de onderlinge coördinatie van quarantainemaatregelen alsmede coördinatie van gehanteerde testregimes door verschillende lidstaten in geval van internationale reizen.

Nederlandse inzet:

Nederland heeft steeds actief bijgedragen aan Europese besprekingen ten aanzien van het zoveel mogelijk open houden van interne EU-grenzen en het hanteren van gemeenschappelijke kaders ten aanzien van het inreizen vanuit derde landen naar Schengenzone/Europese Unie/Verenigd Koninkrijk (VK). Goederenverkeer en grenswerkers mogen niet onnodig worden gehinderd. Maatregelen moeten proportioneel, non-discriminatoir, en tijdelijk zijn en onderbouwd worden met wetenschappelijke gegevens. Ook acht Nederland goede communicatie van belang, zowel met de (buur-)landen voorafgaand aan maatregelen, maar ook richting burgers en bedrijfsleven. Nederland is voorstander van het actief delen van overwegingen die ten grondslag liggen aan test-/quarantainemaatregelen van reizigers uit risicogebieden. Het al dan niet instellen van dergelijke maatregelen is uiteindelijk aan de lidstaten zelf en afhankelijk van de nationale context, zoals beschikbare testcapaciteit.

In Nederland worden reizigers uit landen of delen van landen waarvoor om gezondheidsredenen een oranje reisadvies van kracht is dringend geadviseerd om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan bij aankomst in Nederland. Nederland hanteert geen verplichte coronatest voor reizigers die naar Nederland reizen vanuit risicogebieden. Wel onderzoekt Nederland momenteel of het testen van reizigers zonder klachten vanuit oranje of rode gebieden, van meerwaarde is. Dergelijk onderzoek speelt ook bij gebruikers van de CoronaMelder en in het kader van nauwe contacten uit het bron- en contactonderzoek. Hierbij speelt ook de beschikbare testcapaciteit een rol. Voor de meeste landen buiten de EU lidstaten, Schengenlanden en het VK is het EU-inreisverbod van kracht. Reizigers uit landen waarvoor het EU-inreisverbod van kracht is mogen niet naar Nederland reizen, tenzij zij onder één van de uitzonderingscategorieën vallen1.

Indicatie krachtenveld Raad en Europees Parlement

Lidstaten hanteren een verschillend beleid ten aanzien van testen en quarantaine bij internationale reizen. Dit is lidstaten ook voorbehouden. Enkele lidstaten, waaronder enkele grote lidstaten en lidstaten die economisch sterk afhankelijk zijn van toerisme, dringen aan op meer intensieve coördinatie van maatregelen om verspreiding van het virus te beperken, waaronder test- en quarantainebeleid. Er is geen rol voor het Europees Parlement voorzien in dit debat.

Beleidsdebat: Update COVID-19 vaccin-aankoop en financiering

Inhoud

Het Duits voorzitterschap is voornemens te spreken over de stand van zaken van de Europese inspanningen ten aanzien van aankoop en financiering van COVID-19 vaccins.

Inzet Nederland

Nederland neemt een actieve rol in bij de Europese inspanningen om Covid-19-vaccins aan te kopen. Aanvankelijk als één van de vier landen van de Inclusieve Vaccin Alliantie, levert Nederland als lid van het Joint Negotiation Team een actieve bijdrage aan de onderhandelingen met producenten van kansrijke kandidaat-vaccins. De Europese Commissie sluit contracten met deze producenten waarbij zij producenten in staat stelt hun productie op te schalen met een risicodragende investering vanuit het Emergency Support Initiative (ESI). In ruil daarvoor krijgen de lidstaten het recht om, zodra een vaccin succesvol is en toegelaten tot de Europese markt, een bepaald volume aan doses vaccin te kopen tegen een afgesproken prijs en afspraken over de leveringsvoorwaarden.

Op dit moment heeft de Europese Commissie het contract met AstraZeneca ondertekend. Met vier producenten zijn de verkennende gesprekken afgerond en wordt gewerkt aan het opstellen van het contract. Dat zijn Sanofi Pasteur/GSK, Janssen Pharmaceutical, Curevac en Moderna. De Europese Commissie zal inzicht geven in de omvang van het beschikbare budget vanuit het ESI en de uitputting daarvan door de afspraken die tot nog toe zijn gemaakt. Het Duitse Voorzitterschap zal inzicht geven in het benodigde budget voor de nog te maken afspraken om te komen tot een breed portfolio. Mocht aanvullende financiering nodig zijn, dan is Nederland bereid een deel daarvan voor zijn rekening te nemen.

Indicatie krachtenveld Raad en Europees Parlement

De inspanningen van de Europese Commissie om te komen tot een breed portfolio aan kandidaat Covid-19-vaccins hebben tot nog toe op grote steun van alle 27 lidstaten kunnen rekenen. Geen van de 27 lidstaten heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid van de opt-out van het contract met AstraZeneca.


X Noot
1

Kamerbrief Geleidelijke opheffing inreisverbod per 1 juli 2020 (Kamerstukken 24 804 en 25 295, nr. 135) d.d. 30 juni 2020

Naar boven