Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 24804 nr. 135 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2019-2020 | 24804 nr. 135 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 juni 2020
In navolging van het advies van de Europese Commissie van 15 juni jl. was het inreizen van personen vanuit derde landen (andere landen dan het EU+ gebied1) voor niet-essentiële reizen tot 1 juli 2020 niet toegestaan. Het kabinet heeft bij brieven van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 4 juni 20202 en 24 juni 20203 aangegeven dat Nederland eerst toeristen uit landen binnen de EU, Schengen en het VK zou verwelkomen, voor zover de gezondheidssituatie het toelaat. Daarna zouden toeristen van daarbuiten volgen.
Stapsgewijze en gecoördineerde opheffing inreisverbod
Met de andere EU-lidstaten is de afgelopen periode gesproken over de vraag hoe op een verantwoorde wijze het inreisverbod stapsgewijs kan worden opgeheven. Het kabinet heeft zich daarbij ingezet voor een Europese gecoördineerde procedure voor het opheffen van de reisbeperkingen. Uitgangspunten daarbij zijn geweest het voorkomen van een «tweede golf» van COVID-19 besmettingen en besluitvorming gebaseerd op objectieve criteria.
Op 30 juni jl. hebben EU-lidstaten overeenstemming bereikt over een lijst van landen waarvoor het inreisverbod kan worden opgeheven.4 Deze lijst is primair gebaseerd op een risico-inschatting gemaakt op basis van zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in die landen en de daar geldende maatregelen. Nederland heeft ook gekeken naar mogelijke gevolgen van opname van een land voor de gezondheidssituatie in Nederland. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC, WHO en RIVM leveren de benodigde informatie.
De lijst met landen waarvoor het inreisverbod kan worden opgeheven zal iedere twee weken worden herzien en sneller indien de gezondheidssituatie in een land op de lijst sterk verslechtert. Momenteel staan de volgende landen op de lijst: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China. Voor China geldt specifiek een reciprociteitsvereiste. Dit betekent dat het inreisverbod voor China enkel wordt opgeheven op het moment dat EU burgers weer in China worden toegelaten.
De lidstaten bepalen uiteindelijk zelf hoe zij aan de opheffing van het inreisverbod uitvoering geven voor landen op de lijst. De aanbeveling laat ruimte om de reisrestricties gefaseerd op te heffen voor de verschillende landen op de lijst. Nederland zal per 1 juli 2020 het inreisverbod opheffen voor alle landen op de lijst, waarbij voor China het reciprociteitsvereiste geldt. Nederland zal, daar waar dat lokaal mogelijk is, de visumverlening hervatten voor personen uit de landen die visumplichtig zijn en waarvoor het inreisverbod wordt opgeheven.
Het is uiteraard van belang dat ook personen die uit deze landen naar Nederland reizen op de hoogte zijn van de Nederlandse regels gericht op het bestrijden van het virus, en zich hier ook aan houden. Deze informatie zal in vijf talen beschikbaar komen en actief onder de aandacht gebracht worden via berichtgeving op luchthavens, stations en de voorlichtingskanalen van de gastvrijheidssector en zusterorganisaties in het buitenland.
Inreizen vanuit bovengenoemde landen wordt door Nederland veilig geacht. Dit betekent echter niet dat niet-noodzakelijke reizen naar deze landen wordt aangeraden. Besluitvorming daarover vindt plaats door het Ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van een set van criteria, die breder gaat dan gezondheidscriteria alleen. Als de grenzen van een land open zijn voor Nederlandse toeristen en er gelden geen quarantainemaatregelen bij binnenkomst in dat land dan kan het reisadvies van «oranje» (niet-noodzakelijk reizen) naar «geel» (let op veiligheidsrisico’s) veranderen. Op dat moment geldt dan het advies dat reizen ook voor toeristische doeleinden weer tot de mogelijkheden behoort. Landen die al op oranje of rood stonden op basis van de veiligheidssituatie worden uiteraard niet afgeschaald als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan.
Daarnaast zijn de uitzonderingscategorieën waarvoor het inreisverbod nu geldt uitgebreid met personen uit derde landen die naar Nederland komen om te studeren of als kennismigrant waarbij het niet mogelijk is het werk van afstand te vervullen of dit uit te stellen. Ook zal voor personen die naar EU+ gebied reizen met EU/Schengen-nationaliteit of verblijfsrecht niet langer gelden dat deze reis als doel huiswaarts keren moet hebben.
Thuisquarantaine
De landen waarvoor het inreisverbod wordt opgeheven hebben een betere of gelijkwaardige gezondheidssituatie dan EU-lidstaten wat betreft Covid-19. Wanneer iemand uit een van deze landen Nederland binnenkomt geldt dus geen dringend advies tot thuisquarantaine.
Reizigers uit landen die niet op de veilige lijst van de EU staan kunnen alleen naar de EU reizen wanneer zij onder één van de uitzonderingscategorieën van het inreisverbodvallen. Voor deze uitzonderingscategorieën geldt een dringend advies tot thuisquarantaine van 14 dagen. De volgende groepen worden uitgezonderd van het dringend advies tot thuisquarantaine: zorgprofessionals (inclusief medisch onderzoekers en zorgpersoneel voor de ouderenzorg), grenswerkers, transport personeel, diplomaten, personeel van internationale organisaties en personen uitgenodigd door internationale organisaties, personen die reizen voor noodzakelijke familieredenen, militair personeel, humanitaire hulpverleners, personeel ten behoeve van civiele bescherming, passagiers in transit en zeevarenden.
Een dringend advies tot thuisquarantaine geldt dus ook voor Nederlanders, statushouders en langdurig ingezetenen die uit deze landen terugkeren.
Zoals aangegeven in de brief van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport d.d. 12 juni (Kamerstukken 24 804 en 25 295, nr. 134) geldt voor passagiers van alle inkomende en uitgaande vluchten dat zij een verklaring in dienen te vullen met vragen over gezondheidsklachten die passen bij COVID-19. Daarnaast dient, bij het inchecken en voor het binnentreden van het vliegtuig, een gezondheidscheck te worden uitgevoerd door het luchtvaartpersoneel. Nederland stelt het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor passagiers in het vliegtuig en op de Nederlandse luchthavens bij het inchecken, security en grensprocessen en het boarden.
De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, A. Broekers-Knol
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge
De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga
Raadsaanbeveling Tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen naar de EU, 30 juni 2020, 9208/20.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-24804-135.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.