21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 564 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2020

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Verslag Schriftelijk Overleg aan met betrekking tot de extra informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers van 12 mei jl. aan. (Kamerstuk 21 501-31, nr. 562).

Tevens bied ik u hierbij het verslag aan van deze informele videoconferentie (Kamerstuk 21 501-31, nr. 563) alsmede van recente videoconferenties van EU gezondheidsministers onder voorzitterschap van de Europese Commissie.

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn

Verslagen videoconferenties EU gezondheidsministers 20, 27 april en 7 mei

In de tweede helft van april en begin mei heeft de Europese Commissie wederom drie videoconferenties voor EU gezondheidsministers belegd. Deze conferenties stonden allen in het teken van actuele onderwerpen met betrekking tot de Covid-19 crisis. Er was deelname vanuit de Europese Commissie, het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de verschillende lidstaten en EFTA-landen. Hiermee informeer ik uw Kamer over hetgeen ter tafel kwam in deze overleggen.

Op 20 april werd van gedachten gewisseld over diagnostiek en testbeleid. De Europese Commissie presenteerde op 15 april jl. richtsnoeren voor testmethoden voor het Coronavirus. Deze richtsnoeren zijn bedoeld om de lidstaten te ondersteunen bij het doeltreffend gebruiken van testinstrumenten in het kader van hun nationale strategieën en tijdens de verschillende stadia van de pandemie, ook bij de geleidelijke afschaling van maatregelen. De Commissie wil er ook voor zorgen dat er instrumenten van hoge kwaliteit beschikbaar zijn.

Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor gezondheid, gaf aan dat het vermogen om grootschalige tests uit te voeren een cruciale voorwaarde is voor een geleidelijke terugkeer naar een normale manier van leven. Zij benadrukte dat de belangrijkste prioriteit het bestrijden van het virus is en het beschermen van de burgers tegen verdere blootstelling en infectie, en om dat te doen, moeten we weten waar het virus is. Bij afwezigheid van een vaccin is een veilige en betrouwbare test het belangrijkste middel om onze zorgmedewerkers, de meest kwetsbaren in onze samenleving en de samenleving als geheel te beschermen, aldus Kyriakides.

Alle lidstaten meldden dat zij hun testcapaciteit zoveel mogelijk vergroten. Daarnaast geeft een grote groep lidstaten aan dat testen van cruciaal belang is voor hun exit strategie. Enkele lidstaten gaven aan onderzoeken te zijn gestart of binnenkort te starten naar prevalentie en immuniteit van het COVID19 virus.

Op 27 april spraken gezondheidszorgministers over het gebruik van data en apps.

De aanwezige Eurocommissarissen (Kyriakides, Breton, Reynders) gaven aan een belangrijke relatie tussen digitale oplossingen en het aanpakken van de crisis te zien. Sommige landen zijn al gestart met afbouwen van de maatregelen zonder apps, dit wordt desalniettemin gerespecteerd. Een belangrijke voorwaarde voor digitale oplossingen is het vertrouwen van de burgers, daarom moet het gebruik veilig zijn. De EC wil graag intensief samenwerken voor het kijken naar oplossingen als het gaat om het gebruik van ondersteunende apps aan traditionele opsporingsmethoden. Apps zouden in lijn moeten zijn met de Europese toolbox, zonder concessies te doen op EU privacy rechten. ECDC benadrukt dat een app een tool is om te ondersteunen, maar nooit het standaard opsporingsonderzoek kan vervangen.

Diverse EU-landen, waaronder Nederland, gaven aan zich voor te bereiden op digitale middelen die het bron- en contactonderzoek ondersteunen Verschillende lidstaten gaven aan apps nog (overwegen) te ontwikkelen. LS vinden dat interoperabiliteit hierbij van groot belang is. Enkele lidstaten hebben al tracing apps ontwikkeld. Daarnaast hebben enkele lidstaten (regionale) zelftest app geïntroduceerd.

Op 7 mei werd gesproken over vaccinontwikkeling. De Europese Commissie (Kyriakides, Gabriel) refereerde aan haar activiteiten om een snelle ontwikkeling van een vaccin te ondersteunen. Zo zal het EMA voortvarend eventuele vaccins beoordelen en heeft de Europese Commissie op 4 mei een pledge bijeenkomst georganiseerd. De Commissie roept op om nu snel en gecoördineerd aan de slag te gaan om veelbelovende vaccin- en behandel trajecten te selecteren en te steunen.

Lidstaten geven aan de ontwikkeling van een plan door de experts van het Health Security Committee op het terrein van vaccineren te ondersteunen, wanneer er een vaccin beschikbaar is. Diverse landen geven aan dat het te ontwikkelen vaccin voor iedereen ter wereld beschikbaar moet komen. De mogelijkheid om via een Europese Joint Procurement vaccins in te kopen te zijner tijd vindt ook bijval van lidstaten. Nederland heeft aangegeven dit te overwegen op het moment dat meer duidelijk is onder welke modaliteiten dit zou zijn.

Naar boven