21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 563 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2020

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Verslag Schriftelijk Overleg aan met betrekking tot de extra informele videoconferentie van EU-gezondheidsministers van 12 mei jl. aan. (Kamerstuk 21 501-31, nr. 562).

Tevens bied ik u hierbij het verslag aan van deze informele videoconferentie alsmede van recente videoconferenties van EU gezondheidsministers onder voorzitterschap van de Europese Commissie (Kamerstuk 21 501-31, nr. 564).

De Minister voor Medische Zorg, M.J. van Rijn

Verslag informele EU gezondheidsraad, 12 mei 2020

De informele EU gezondheidsraad heeft op 12 mei jl. per video gesproken over een Europese geneesmiddelenstrategie. De Minister voor Medische Zorg en Sport heeft namens Nederland deelgenomen.

Het Kroatisch voorzitterschap stelde een aantal concrete vragen over hoe de lidstaten aankijken tegen Europese samenwerking op het vlak van geneesmiddelentekorten. Dit is een al langer lopende discussie die door de Coronacrisis eens te meer actueel is gebleken. Het doel van deze gedachtewisseling was het geven van input aan de Europese Commissie, die op dit moment werkt aan een EU geneesmiddelenstrategie, die door Commissie en Raad gezamenlijk vorm zal moeten worden gegeven in de loop van 2020. Geneesmiddelentekorten zal één van de centrale thema’s hierin zijn.

Eurocommissaris Stella Kyriakides van gezondheid verwelkomde de discussie en vroeg aandacht voor het belang van meer intensieve Europese samenwerking om leveringszekerheid van medische producten, waaronder geneesmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen te borgen. Zij gaf aan een belangrijke rol voor het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) te zien in het monitoren van signalen over (naderende) tekorten en het faciliteren van gesprekken tussen lidstaten onderling maar ook met de farmaceutische industrie.

Nederland maakt zich al enige tijd hard voor een brede EU geneesmiddelenstrategie, waarover uw Kamer eerder werd geïnformeerd1. Kernelementen daarvan zijn toegang tot betaalbare en innovatieve geneesmiddelen. De Raadsconclusies die tijdens het Nederlands EU voorzitterschap in 2016 werden aangenomen worden door veel lidstaten als basis voor de huidige ontwikkelingen gezien. Het tegengaan van tekorten is een belangrijk en steeds actueler wordend element. Nederland heeft tijdens de informele Raad op 12 mei opgeroepen een Europese aanpak van geneesmiddelentekorten integraal te benaderen en ook onderdeel te laten zijn van de EU industriële strategie en het EU herstelplan Covid-19. Nederland vroeg in haar interventie tevens aandacht voor het belang van een goede analyse van de kwetsbaarheden in de mondiale waardeketens teneinde geneesmiddelentekorten te voorkomen. De Commissie werkt op dit moment aan een studie over geneesmiddelentekorten. Er was brede steun van lidstaten om hier voortvarend mee door te gaan. Het verkennen van de mogelijkheden tot het meer terughalen van de productie van geneesmiddelen naar de Europese Unie (EU) ziet Nederland nadrukkelijk als onderdeel van bewerkstelligen van leveringszekerheid van geneesmiddelen. Een grote groep lidstaten en Commissie onderschrijven dit.

Er is brede waardering vanuit lidstaten voor de rol van het EMA op het vlak van vroegtijdige monitoring van mogelijke geneesmiddelentekorten in relatie tot Covid-19. Lidstaten zijn verdeeld over hoe dit zijn vervolg moet krijgen na afloop van de pandemie en hoe de lidstaten de dialoog met de farmaceutische sector het beste kunnen vormgeven. Nederland vindt het belangrijk om over specifieke onderwerpen op beleidsmatig niveau met alle relevante stakeholders te overleggen.

Naar verwachting zal de Europese Commissie in de zomer meer duidelijkheid geven over de contouren van de EU geneesmiddelenstrategie. Het is voor Nederland en veel lidstaten belangrijk dat dit een gezamenlijke strategie van Commissie en lidstaten is. Nederland riep daarom op tot een goede en tijdige afstemming. De discussie tijdens de informele Raad is daar onderdeel van.

Het Kroatisch voorzitterschap concludeerde dat de huidige omstandigheden het belang illustreren van de werkzaamheden die in 2016 zijn begonnen met de goedkeuring van de Raadsconclusies over het versterken van het evenwicht in de farmaceutische systemen in de EU en haar lidstaten. De informele Raad was een belangrijke vervolgstap in het proces van het verbeteren van de Europese geneesmiddelenmarkt om de uitdagingen in de hedendaagse wereld beter het hoofd te kunnen bieden.


X Noot
1

Kamerstuk 32 620, nr. 239

Naar boven