21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen

Nr. 394 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 maart 2017

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor de Informele Bijeenkomst van de Ministers verantwoordelijk voor Concurrentievermogen («informele Raad voor Concurrentievermogen») van 5 en 6 april 2017 in Valletta, Malta. Vanwege het informele karakter van deze Raad zal een vrije gedachtewisseling plaatsvinden, zonder besluitvorming.

De vertegenwoordigers van de lidstaten gaan uiteen voor drie simultane werksessies:

  • Startups. Deze werksessie bespreekt de uitdagingen die startups tegenkomen tijdens de opstartfase op de gebieden van vaardigheden, strategieën en operationele aspecten.

  • Het InnovFin financiële instrument. De heer Guant Muent zal tijdens deze werksessie een case study presenteren waarin wordt uitgelegd hoe een scale-up onderneming kan profiteren van het InnovFin financiële instrument. De heer Muent is werkzaam bij de Europese Investeringsbank als directeur innovatie en competitiviteit.

  • Beursnoteringen voor het mkb. Deze werksessie behandelt een case study die de mogelijkheden en uitdagingen laat zien die een bedrijf ervaart bij het streven naar een beursnotering.

Daarnaast bevat het programma een verkiezing van een Maltese startup als inzending voor Ideas from Europe-verkiezing later dit jaar. Dit initiatief vindt zijn oorsprong in het door Nederland georganiseerde TedXBinnenhof: Ideas from Europe. Bij dit onderdeel van de informele Raad is geen actieve inbreng van de lidstaten voorzien.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Geannoteerde agenda

De informele Raad van 6 april 2017 bestaat uit een informele gedachtewisseling over het startup- en scale-upbeleid. De discussie bouwt voort op de presentatie van het Scale-up Manifesto1 op 29 september 2016 en op het Commissie voorstel van 22 november 2016 (COM(2016)733) om de interne markt toegankelijker te maken voor startups en scale-ups (Kamerstuk 22 112, nr. 2267).

Er zijn drie parallelle werksessies voorzien over startups, over het InnovFin financiële instrument voor scale-ups en over beursnoteringen voor het mkb. Het doel is om tijdens deze werksessies helder te krijgen onder welke omstandigheden groeiondernemers zaken doen, om de uitdagingen en kansen voor groei te verkennen en om te verkennen hoe financiële instrumenten gebruikt kunnen worden om de toegang tot financiering voor het mkb te verbeteren. Nederland is zelf voorlopig ingedeeld in de werksessie over startups. Hieronder volgt een toelichting op de drie onderwerpen van de werksessies.

Startups

Het kabinet heeft in mei 2016 toegezegd te streven naar een startup- en scale-up ecosysteem dat zich kan meten met de top van de wereld (Kamerstuk 31 311, nr. 104). Het kabinet zet zich op meerdere manieren in voor het verbeteren van het startup-ecosysteem.

Op 1 januari 2015 is gestart met StartupDelta, waarvan prins Constantijn van Oranje sinds 1 juli 2016 Special Envoy is. Daarnaast wordt ingezet op doorgroei van startups via onder andere Ideas from Europe, gericht op het internationaal opschalen, en NLgroeit, gericht op het verbeteren van vaardigheden voor groei. De toegang tot kapitaal wordt verbeterd door het bieden van garanties of verstrekken van innovatiekredieten. Zo bestaan mogelijkheden via Vroegefasefinanciering, de Regionale ontwikkelingsmaatschappijen, de SEED-capital-regeling en het recent gelanceerde Dutch Venture Initiative 2 (DVI 2) met een budget van € 200 miljoen. Ook de plannen die zijn aangekondigd voor Invest-NL spelen hierin een belangrijke rol. Binnen de Europese interne markt wil Nederland aandacht vragen voor het gezamenlijk inzetten op het ontwikkelen en aantrekken van talent, zowel op het gebied van ondernemerschap als digitale vaardigheden, de voltooiing van de kapitaalmarktunie en het stimuleren van samenwerking tussen innovatieclusters.

De Nederlandse inzet zal tijdens deze sessie in lijn zijn met het BNC-fiche over het starters- en opschalingsinitiatief (Kamerstuk 22 112, nr. 2267). Nederland zal aandacht vragen voor wijziging van de de-mimimusverordening, met als doel om uitvoering van fiscale maatregelen voor startups te vergemakkelijken.

InnovFin

InnovFin2 is het EU-initiatief voor de financiering van innovatieve bedrijven. InnovFin valt onder Horizon2020 en wordt door de Europese Investeringsbank en het Europese Investeringsfonds uitgevoerd. InnovFin bestaat uit 10 financiële instrumenten, zoals garanties aan financiële instellingen voor mkb-leningen en directe leningen aan – grotere – bedrijven voor innovatieprojecten. Nederland juicht de aandacht voor het mkb binnen InnovFin toe.

Beursnoteringen voor het mkb

De omvang van de Europese aandelenmarkt en kredietmarkt is kleiner dan in andere ontwikkelde economieën, zoals de VS. Het blijkt dat een beursgang in Europa ingewikkeld en relatief duur is. Dit is met name het geval voor het mkb. Dat komt omdat de kosten voor een kleine aandelenemissie relatief hoog zijn (Kamerstuk 22 112, nr. 1950).

In algemene zin onderschrijft het kabinet de visie van de Europese Commissie om door middel van de prospectusrichtlijn het aantrekken van (grensoverschrijdende) financiering op de kapitaalmarkt te vergemakkelijken voor ondernemingen en met name voor het mkb. Hoewel het kabinet het aantrekken van financiering door het mkb wil stimuleren en een apart regime voor het mkb hiertoe zou kunnen bijdragen, vindt het kabinet het echter belangrijk dat dit niet ten koste gaat van adequate beleggersbescherming.

Naar boven