21 501-20 Europese Raad

Nr. 1182 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2017

Hierbij bied ik u aan, mede namens de Minister-President, de geannoteerde agenda van de informele Europese Raad van 3 februari 2017.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE TOP EU STAATSHOOFDEN EN REGERINGSLEIDERS D.D. 3 FEBRUARI 2017

Toekomst van Europa

Tijdens de informele Europese Raad zal de toekomstdiscussie over de EU aan de orde komen, volgend op eerdere besprekingen in Bratislava. Tijdens de viering van 60 jaar Verdrag van Rome eind maart zal deze discussie opnieuw centraal staan. Het kabinet heeft uw Kamer eerder de inzet voor de Bratislava Top en een verslag over de uitkomsten van die Top toegestuurd (zie Kamerstuk 21 501-20, nrs. 1143 en 1150). Het kabinet houdt vast aan de in deze brief vastgelegde inzet.

In de komende maanden zal vermoedelijk een begin worden gemaakt met een intensief onderhandelingsproces tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast moeten nog verdere stappen in EU-kader worden gezet op het gebied van migratie, interne en externe veiligheid en met betreking tot een diepere en eerlijke interne markt (gelijk loon, gelijk werk). Tegen die achtergrond zet het kabinet in op realistische en ambitieuze doelstellingen ten aanzien van de EU. Wat het kabinet betreft dient de nadruk daarbij te liggen op een goed functionerende Europese Unie, binnen de kaders van de huidige verdragen, die zich richt op hoofdzaken en zo oplossingen biedt voor problemen die lidstaten alleen niet in voldoende mate kunnen aanpakken. Het is zaak dat afspraken worden nagekomen en er verscherpte aandacht is voor implementatie van Europese besluiten. Als besproken door de Minister van Buitenlandse Zaken in het Algemeen Overleg van 18 januari jl. over de informele RAZ (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1714), zal voortdurend worden bezien hoe uw Kamer van de ontwikkelingen op dit terrein op de hoogte gehouden zal worden.

Migratie

Tijdens de informele Europese Raad zal ook gesproken worden over de stand van zaken rond migratie, waar het Maltees voorzitterschap hoge prioriteit aan geeft. De focus zal liggen op de Centraal Mediterrane Route. Het kabinet acht het van groot belang dat de EU gezamenlijk tot een effectieve aanpak komt om irreguliere migratie via deze route beter te beheersen, te voorkomen dat mensen de levensgevaarlijke reis naar Europa wagen en de mensensmokkel hard aan te pakken. Het kabinet steunt de door de Commissie ingezette lijn en de recente voorstellen voor intensievere samenwerking met Noord-Afrika. Uw Kamer gaat hierover op korte termijn een BNC fiche toe. Een duurzame oplossing vereist een ketenbenadering, waarbij de inzet wordt gericht op alle onderdelen van de route: in herkomst- en transitlanden, in landen van waaruit de migranten de oversteek naar Europa wagen, aan de grenzen van de EU, binnen de EU, en in Nederland. Deze aanpak vergt tijd. De aanvullende voorstellen voor Noord-Afrika moeten gezien worden als onderdeel van een bredere en duurzame aanpak, waaronder het EU partnerschapsraamwerk waarbij met derde landen afspraken worden gemaakt over onder meer grensbeheer, aanpak grondoorzaken, opvang in de regio en terugkeer.

Naar boven