21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 2028 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2024

De implementatie van de faciliteit voor herstel en veerkracht (Recovery and Resilience Facility, RRF) geeft aanleiding tot verzoeken tot uitbetaling van middelen uit de RRF.

In een brief van 17 september 2021 heeft het kabinet aangegeven dat uw Kamer periodiek, namelijk eens per kwartaal, een overzicht zal ontvangen van de definitieve beoordeling van ingediende betaalverzoeken door de Europese Commissie.1 Deze benadering is ingegeven door de wens om de informatievoorziening aan het parlement overzichtelijk te houden. Daarbij is ook aangegeven dat de Tweede Kamer onverwijld zal worden geïnformeerd indien Nederland of een andere lidstaat noodzaak ziet tot het starten van de zogenoemde noodremprocedure van de RRF.

Door middel van deze brief ontvangt u het overzicht van de verzoeken over het eerste kwartaal van 2024 die zijn goedgekeurd en uitbetaald. Het betreft Finland, Litouwen en Tsjechië. Uw Kamer is in een eerder stadium al geïnformeerd over de voorlopige beoordelingen van deze betaalverzoeken.2

In het overzicht in bijlage 1 vindt u de relevante documenten inzake de definitieve beoordeling van de ingediende betaalverzoeken. Het betreft de voorlopige beoordeling van het betaalverzoek door de Europese Commissie, de EFC-opinie over deze beoordeling, het definitieve besluit van de Commissie over het betaalverzoek in het kader van de comitologieprocedure en het uitvoeringsbesluit van de Commissie tot uitbetaling.

Daarnaast geeft bijlage 2 de actuele stand van zaken rondom de subsidies en leningen uit de RRF. U bent middels de geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofinraad van december geïnformeerd over de meest recente aanpassing van herstelplannen, met het oog op o.a. de aanvullende subsidies die in het kader van RepowerEU beschikbaar zijn gesteld, en de aanvullende leningen die sommige lidstaten in 2023 hebben aangevraagd uit het bestaande leningendeel van de RRF.3 Tabel 1 in bijlage 2 geeft een overzicht van de subsidies aan lidstaten uit de RRF, inclusief subsidies in het kader van RepowerEU. Het is de verwachting dat de lidstaten die tot op heden geen RepowerEU-hoofdstuk aan hun herstelplan hebben toegevoegd, namelijk Bulgarije, Duitsland, Ierland en Luxemburg, dit op een later moment alsnog zullen doen. Tabel 2 in bijlage 2 geeft een overzicht van de leningen aan lidstaten uit de RRF, inclusief leningen in het kader van RepowerEU. Na 2023 kunnen lidstaten geen leningen meer aanvragen uit de RRF.

De Minister van Financiën, S.P.R.A. van Weyenberg

Naar boven