21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1878 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2022

Met deze brief informeer ik uw Kamer over het derde deelbesluit uit het Wob-verzoek ten aanzien van de Recovery and Resilience Facility (RRF) en het Nederlandse Recovery and Resilience Plan (RRP).

Op 11 augustus is een Wob-verzoek ingediend waarin is gevraagd om openbaarmaking van documenten die betrekking hebben op de RRF en het RRP vanaf 1 maart 2020 tot en met 11 augustus 2021.

Uw kamer werd op 16 november 20211 en 6 april 20222 geïnformeerd over het eerste en tweede deelbesluit in het kader van dit Wob-verzoek. Met deze brief informeer ik uw Kamer over het derde en laatste deelbesluit. 3 De gedeeltelijk openbaar gemaakte documenten zijn te vinden op:

Op 10 mei 2022 heeft een debat plaatsgevonden over het concept herstelplan. Daarin is door lid Dassen (Volt) gevraagd naar een lijst met stakeholders die betrokken zijn geweest bij het opstellen van het concept herstelplan. Bij het opstellen van bouwsteen 1 (bestaande en reeds gedekte investeringen) van de ambtelijke inventarisatie zijn geen stakeholders betrokken. Het betrof immers beleid waarover al was besloten.

Uit de stukken die met het derde deelbesluit openbaar zijn gemaakt, blijkt dat bij de inventarisatie van maatregelen voor bouwsteen 2 (nieuwe potentiële investeringen) stakeholders zijn betrokken. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft contact gehad met: de sociale partners, VCP, EESC, EIB, Hyperloop, ING, IPO, McKinsey, Neth-er, PBL, PV, QCP, RvS, SER, VCP, VNG, VNO, Clingendael, AEDES.

Bij het opstellen van het concept herstelplan zijn ook stakeholders betrokken. Het concept herstelplan dat vrijdag 24 juni 2022 met uw Kamer is gedeeld bevat een uitgebreide beschrijving van het raadplegingsproces.4

Met de publicatie van het derde en laatste deelbesluit is het Wob-verzoek (overgegaan in Woo) afgerond. Er volgen geen brieven of andere stukken meer rondom dit verzoek.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1794

X Noot
2

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1833

X Noot
3

Het derde deelbesluit valt onder de Woo (wet open overheid)

X Noot
4

In hoofdstuk 3.2 van het tweede en finale concept-HVP treft u het uitgebreide overzicht van dit raadplegingsproces, zie: Kamerstuk 21 501–07, nr. 1879

Naar boven