21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1812 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 februari 2022

Hierbij zend ik u een aanvulling op de eerder verstuurde geannoteerde agenda voor de Eurogroep en informele Ecofinraad van 25 en 26 februari a.s. (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1811).

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Eurogroepverklaring ten aanzien van de digitale euro

Document: Eurogroepverklaring digitale euro (nog niet beschikbaar)

Aard bespreking: aanname Eurogroepverklaring

Besluitvormingsprocedure: consensus

Toelichting:

De Eurogroepvoorzitter heeft in de aanloop naar de vergadering van aanstaande vrijdag kenbaar gemaakt na afloop van de Eurogroep een korte verklaring aan te willen nemen over de digitale euro. In deze verklaring zal naar verwachting de betrokkenheid van de Eurogroep in de besluitvorming rond de digitale euro worden onderstreept en het werkprogramma van de Eurogroep uiteengezet. Hierover is de Tweede Kamer in september vorig jaar geïnformeerd.1 Ten slotte zal de Europese Commissie naar verwachting in de Eurogroep aangeven een gerichte consultatie te starten als onderdeel van een toekomstig wetgevend proces. Dit zal in de verklaring door de Eurogroep waarschijnlijk worden verwelkomd. Nederland zal in de Eurogroep steun verlenen aan het publiceren van deze verklaring. Deze verklaring onderstreept het belang van politieke sturing bij besluitvorming over de mogelijke invoering van de digitale euro. Dit is conform de Nederlandse inzet die eerder is aangegeven in de geannoteerde agenda voor deze vergadering.

AOB – Eurogroepverklaring over Griekenland

Document: Eurogroepverklaring Griekenland (nog niet beschikbaar)

Aard bespreking: Aanname Eurogroepverklaring

Besluitvormingsprocedure: consensus

Toelichting:

Zoals aangegeven in het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 6 en 7 december 2021 (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1804) is Griekenland van plan om IMF-leningen en een deel van de Griekse leningenfaciliteit (GLF) leningen vervroegd af te lossen. De Eurogroep van februari zal hierover waarschijnlijk een verklaring aannemen. Daarin verwelkomt de Eurogroep naar verwachting de vervroegde aflossing van de IMF-leningen in het voorjaar en de GLF-leningen aan het eind van 2022. Zoals ook aangegeven in het bovengenoemde verslag is het kabinet voornemens in te stemmen met de benodigde vrijstellingen voor het vervroegd aflossen van het IMF, zonder dat daarbij ook het ESM en het EFSF vervroegd afgelost hoeven te worden. De vervroegde aflossing van de GLF-leningen zal de aflossingen betreffen die Griekenland anders in 2023 had gedaan. Naar verwachting zullen alle lidstaten instemmen. De vervroegde aflossing aan Nederland zal naar verwachting bij de 1e suppletoire begroting 2022 worden verwerkt op de begroting van Financiën.

AOB – Benoeming voorzitter Euro Working Group (EWG)

Document: n.v.t.

Aard bespreking: benoeming EWG-voorzitter

Besluitvormingsprocedure: meerderheid

Toelichting:

De EWG is het hoogambtelijke voorportaal wat vergaderingen van de Eurogroep voorbereidt. De termijn van de huidige voorzitter, de Fin Tuomas Saarenheimo, loopt formeel in april af. De verwachting is dat de Eurogroep zal beslissen zijn termijn met twee jaar te verlengen. De verwachting is dat alle lidstaten deze herbenoeming zullen steunen.


X Noot
1

Kamerstuk 27 863, nr. 95.

Naar boven