21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1666 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 maart 2020

Hierbij zend ik u het verslag van de videoconferentie van de Eurogroep van 16 maart 2020. De geplande Ecofinraad van 17 maart is tot nader order uitgesteld.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Verslag Eurogroep 16 maart 2020

Eurogroep – Inclusieve samenstelling

COVID-19: uitdagingen voor het economisch beleid

De Eurogroep heeft uitgebreid gesproken over een gecoördineerde aanpak van de economische gevolgen en uitdagingen van de COVID-19 uitbraak. Op basis daarvan is in de Eurogroep een verklaring overeengekomen (zie bijgevoegd).1, 2 In deze verklaring is weergegeven in welke mate lidstaten financieel-economische maatregelen nemen en is aangekondigd dat lidstaten alle benodigde maatregelen zullen nemen om economische groei en werkgelegenheid te ondersteunen. Voor een overzicht van internationale en Europese maatregelen verwijs ik u naar de bijlage bij de kabinetsbrief Noodpakket banen en economie van 17 maart jl.3 Ook is in de verklaring van de Eurogroep opgenomen dat de Europese begrotingsregels zullen worden toegepast met de flexibiliteit die binnen de bestaande kaders beschikbaar is. Daarnaast verwelkomt de Eurogroep de aangekondigde maatregelen van de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en de Europese Centrale Bank. De voorzitter van de Eurogroep sprak de verwachting uit dat de Eurogroep de komende periode vaker met elkaar en de instellingen zal spreken over de coördinatie van de beleidsaanpak.

ESM verdrag

De Eurogroep heeft kort gesproken over wijzigingen in het verdrag tot instelling van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). In december 2018 heeft de Eurogroep afspraken gemaakt over de hervorming van het ESM en de voorwaarden voor de gemeenschappelijk achtervang voor het bankresolutiefonds, die zal worden ondergebracht bij het ESM. In juni 2019 is de Eurogroep vervolgens een principeovereenkomst overeengekomen over hiervoor benodigde wijzigingen in het ESM-verdrag. In de Eurogroep van december 2019 is daarnaast een principeakkoord bereikt over een set aanpalende documenten bij het gewijzigde ESM-verdrag.

Een lidstaat gaf aan nog geen parlementaire goedkeuring te hebben voor het tekenen van de formele wijzigingsovereenkomst voor de aanpassing van het ESM-verdrag. Er is derhalve daarvoor nog geen datum vastgesteld. Bij een volgende Eurogroep zal hier verder over gesproken worden.

Vervroegde invoering publieke achtervang bankresolutiefonds – wijziging IGA

De Eurogroep heeft kort gesproken over wijzigingen van de intergouvernementele overeenkomst betreffende de overdracht en mutualisatie van de bijdragen aan het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds (IGA). Deze wijziging hangt samen met de wijziging van het ESM-verdrag, die de creatie van een gemeenschappelijke achtervang door het ESM mogelijk maakt. In de Eurogroep van december 2019 is over de wijzigingen in de IGA al een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Deze hoofdlijnen zijn in de periode na de Eurogroep van december uitgewerkt in een formele overeenkomst tot wijziging van de IGA.

Omdat tijdens deze Eurogroep geen datum is vastgesteld voor het tekenen van de formele wijzigingsovereenkomst voor de aanpassing van het ESM-verdrag (zie hierboven) is ook het besluit over de planning van de ratificatie van de wijzigingen van de IGA uitgesteld.

Eurogroep – gewone samenstelling

Inflatie- en wisselkoersontwikkelingen

Tijdens de Eurogroep is kort stilgestaan bij de inflatie- en wisselkoersontwikkelingen in de eurozone. De inflatie in het eurogebied steeg van 1,1% in het derde kwartaal van 2019 naar 1,3% in het vierde kwartaal. In januari 2020 was de inflatie 1,4% mede als gevolg van een toename in de energieprijzen.

Griekenland: Vijfde enhanced surveillance-rapport

De Eurogroep heeft een beknopte terugkoppeling ontvangen van de vijfde missie in het kader van enhanced surveillance (verscherpt toezicht) naar Griekenland. De missie, waaraan naast de Europese Commissie ook de ECB, het ESM en het IMF deelnamen, heeft plaatsgevonden van 22 tot 24 januari jongstleden. Het rapport van de Europese Commissie is op 26 februari jongstleden gepubliceerd.4 Tijdens deze Eurogroep lag geen besluitvorming voor. Na publicatie van het zesde rapport zal bij de Eurogroep van juni weer gesproken worden over de mogelijke implementatie van schuldmaatregelen.

Any other business – geüpdatete ontwerpbegroting Oostenrijk

De Eurogroep is geïnformeerd over het proces van de nieuwe ontwerpbegroting (draft budgetary plan, DBP) voor 2020 van Oostenrijk.

Toezeggingen AO Ecofin 12 maart 2020

Tijdens het Algemeen Overleg (AO) Ecofin van 12 maart jl. is toegezegd de Kamer schriftelijk te informeren over de maatregelen die Europese landen hebben getroffen om de economische effecten van het Corona virus op te vangen. Ook is tijdens dat AO toegezegd om een appreciatie te geven van het aangekondigde pakket van de ECB en het pakket van de Europese Commissie. Voor deze toezeggingen verwijs ik u naar de bijlage bij de kabinetsbrief Noodpakket banen en economie van 17 maart jl.5 In bijlage 1 bij deze brief wordt uitgebreid ingegaan op de internationale en Europese maatregelen om de economische gevolgen van COVID-19 te mitigeren.

Naar boven