21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1623 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2019

Hierbij zend ik u een toevoeging aan de geannoteerde agenda voor de Eurogroep op 13 september te Helsinki.

Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda of dat bepaalde onderwerpen worden afgevoerd of worden uitgesteld tot de volgende vergadering.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Nazending geannoteerde agenda Eurogroep 13 september te Helsinki

Transparantie-initiatieven Eurogroep

Document: n.v.t.

Aard bespreking: bespreking

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

Toelichting:

Tijdens de Eurogroep zal gesproken worden over afspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt om transparantie van de Eurogroep te vergroten.1 Zo worden geannoteerde agenda’s van Eurogroepen vooraf gepubliceerd, wordt na afloop van een Eurogroep een samenvattende brief gepubliceerd en worden documenten ter voorbereiding op thematische discussies in principe voor de Eurogroep en na bespreking in de Eurowerkgroep (EWG) gepubliceerd. Ook wordt per half jaar een werkprogramma voor de Eurogroep opgesteld voor het aankomende semester waarin wordt opgenomen welke onderwerpen er waarschijnlijk besproken zullen worden per vergadering.

Zoals in eerdere brieven aan uw Kamer gemeld, hecht Nederland veel waarde aan transparantie.2 Ten aanzien van de Eurogroep heeft Nederland zich daarom ook altijd hard gemaakt voor meer transparantie.3 Nederland heeft de voorzitter van de EWG en de voorzitter van de Eurogroep al eerder gevraagd transparantie nadrukkelijk op de agenda te zetten. Het is onduidelijk waar deze bespreking in de Eurogroep precies over zal gaan. Er is geen besluitvorming voorzien.

Diversen

Document: n.v.t.

Aard bespreking: bespreking

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.

De voorzitter van de Eurogroep zal de procedure toelichten voor de benoeming van een nieuw directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) met een oproep tot het indienen van kandidaturen. Deze functie wordt tot 31 december 2019 vervuld door de Fransman Benoît Cœuré. Tevens zal Griekenland de beleidsprioriteiten van de nieuwe regering toelichten. Nederland zal deze onderwerpen aanhoren.


X Noot
1

Zie ook Kamerstuk 21 501-07, nr. 1446.

X Noot
2

Zie ook Kamerstuk 22 112, nr. 2762.

X Noot
3

Zie ook Kamerstuk 21 501-20, nr. 1355

Naar boven