21 501-20 Europese Raad

Nr. 1355 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2018

De vaste commissie voor Europese Zaken heeft op 21 juni in een procedurevergadering besloten om te verzoeken om een brief met een reactie op het uitblijven van een schriftelijk antwoord op het transparantie-initiatief door de Eurogroep en met een stand van zaken dienaangaande.

Op maandag 19 februari 2018 heeft een aantal leden van de Kamercommissie Europese Zaken, mede op basis van het opgestelde paper «Opening up closed doors», verbetervoorstellen overhandigd aan de voorzitter van de Eurogroep, Mario Centeno. Het kabinet heeft op 23 februari jl. een reactie gegeven op het paper «Opening up closed doors».1 Het kabinet deelt het belang dat het parlement hecht aan de versterking van transparantie van de Europese besluitvorming. Daarnaast streeft het kabinet ernaar om de Kamer altijd tijdig en zo volledig mogelijk te informeren over Europese besluitvorming binnen de juridische kaders waaraan alle EU-lidstaten en instellingen zijn gebonden.

De Eurogroep is een intergouvernementeel gremium waar de Ministers van Financiën van de eurozone samenkomen. Deze Ministers leggen verantwoording af aan hun eigen parlement. Uw Kamer wordt voorafgaand aan elke Eurogroep en Ecofinraad middels een geannoteerde agenda (GA) geïnformeerd over de agendapunten en wordt er inzicht gegeven in de te bespreken onderwerpen en waar mogelijk een weergave gegeven van de stukken (voor zover die reeds zijn ontvangen). Daarnaast is voorafgaand aan elke Eurogroep en Ecofinraad een Algemeen Overleg (AO) met de Kamer waar de Kamer de gelegenheid heeft om met de Minister en Staatssecretaris van Financiën over de Nederlandse inzet van gedachten te wisselen en vragen te stellen. Ook ontvangt de Kamer elke keer na afloop een verslag. Wat betreft programmadocumentatie wordt de Tweede Kamer geïnformeerd voorafgaand aan de besluitvorming in de Raad van gouverneurs en Raad van bewind van het ESM conform het informatieprotocol ESM/EFSF-besluiten.2

Ten aanzien van de Eurogroep heeft Nederland zich altijd hard gemaakt voor meer transparantie. De afgelopen jaren zijn er in de Eurogroep verschillende afspraken gemaakt om transparantie van de Eurogroep te vergroten.3 Zo worden geannoteerde agenda’s van Eurogroepen vooraf gepubliceerd, wordt na afloop van een Eurogroep een samenvattende brief gepubliceerd, en worden documenten ter voorbereiding op thematische discussies in principe voor de Eurogroep en na bespreking in de EWG gepubliceerd.4 Het kabinet heeft de voorzitter van de Eurogroup Working Group (EWG) reeds gevraagd om samen met de voorzitter van de Eurogroep transparantie nadrukkelijk op de agenda te zetten. Nederland zal hier aandacht voor blijven vragen.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 2498

X Noot
2

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1217.

X Noot
3

Zie ook het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 15 en 16 juni 2017 te Luxemburg (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1446).

X Noot
4

Tenzij deze documenten nog niet definitief zijn en/of nog substantieel gewijzigd (kunnen) worden, deze documenten vertrouwelijke of marktgevoelige informatie bevatten, of wanneer auteur of instituut van deze documenten beargumenteerd bezwaar aantekent tegen publicatie (een bezwaar van de auteur zal vaak ingegeven zijn door één van de eerste twee redenen.

Naar boven