21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1465 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2017

Hierbij zend ik u het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 9 en 10 oktober 2017 te Luxemburg.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 9 en 10 oktober te Luxemburg

Eurogroep

Portugal: post-programma surveillancemissie

In de Eurogroep hebben de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) een terugkoppeling gegeven van de zesde post-programma surveillancemissie in Portugal, die van 26 juni tot 4 juli plaatsvond. De voornaamste bevindingen van de missie waren positief. De economische en financiële situatie van Portugal blijft verbeteren. Het begrotingstekort was voldoende verlaagd om in juni ontslagen te worden uit de buitensporigtekortprocedure. Wel is een blijvende beleidsinspanning nodig om de economische groei op de middellange termijn te bevorderen en de overheidsfinanciën verder te verbeteren. Ook het aanpakken van het hoge niveau van leningen met een betalingsachterstand in het bankwezen vergt nog verdere inspanning.

Voorbereiding van internationale vergaderingen: wisselkoersontwikkelingen

De Europese Commissie en de ECB hebben een presentatie gegeven in de Eurogroep over de ontwikkelingen op het gebied van wisselkoersen. De waarde van de euro is de afgelopen maanden toegenomen. Deze stijging hangt samen met de verbetering van de economische prestaties in de eurozone. Daarnaast heeft toegenomen onzekerheid over de gevolgen van Brexit bijgedragen aan de appreciatie van de euro.

Thematische bespreking: Financiering van lastenverlichting op arbeid

In de Eurogroep is een thematische bespreking gehouden over de financiering van lastenverlichting op arbeid, waarbij nationale best practices zijn uitgewisseld. De belastingwig op arbeid in de eurozone is een van de hoogste ter wereld en een vermindering ervan kan bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid. De discussie sloot aan bij de benchmark voor de belastingdruk op arbeid die de Eurogroep in september 2015 heeft vastgesteld (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1308). De Europese Commissie monitort deze benchmark jaarlijks in haar evaluatie van de ontwerpbegrotingsplannen van de lidstaten van de eurozone voor het komende jaar. Zodoende zal dit onderwerp ook in andere discussies in de Eurogroep later dit jaar waarschijnlijk opnieuw aan de orde komen.

Toekomst EMU: Rol van het Europees Stabiliteitsmechanisme

In de Eurogroep is gesproken over hoe de rol van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) ontwikkeld kan worden om de economische veerkracht van de Eurozone te versterken. Gesproken is over de rol van het ESM bij steunprogramma’s en hoe deze rol versterkt kan worden. Dit gaat met name om de effectiviteit van de instrumenten en de rol van het ESM in het ontwerp. Daarnaast is stilgestaan bij een mogelijke rol van het ESM in de vervolmaking van de Bankenunie. In deze context worden de mogelijkheden verkend voor het onderbrengen van een achtervang voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds bij het ESM. De Eurogroep was over het algemeen positief over deze mogelijkheden. Tot slot is gesproken over hoe een mogelijk aangepaste rol van het ESM binnen het juridisch raamwerk van de Europese Unie zou passen en wat het zou betekenen voor de bestuursstructuur van het ESM. In de Eurogroep was brede steun om, in lijn met de Nederlandse opstelling, de huidige institutionele opzet de komende tijd te behouden. De gedachtevorming van de toekomst van het ESM zal onderdeel uitmaken van de bredere discussie over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU) mede met oog op de voorbereiding van de Eurotop in December.

Ecofinraad

Definitief BTW-systeem

In de Ecofinraad heeft de Europese Commissie haar op 4 oktober verschenen voorstel over een definitief BTW-systeem gepresenteerd. Met het voorstel beoogt de Commissie voor zowel het bedrijfsleven als Belastingdiensten een vereenvoudigd en fraude-robuust BTW-systeem te bereiken. Aangezien de voorstellen zeer recentelijk zijn gepubliceerd en nog worden bestudeerd door de lidstaten, heeft hierover geen discussie plaatsgevonden.

Europees Semester 2017 – terugblik

In de Ecofin is gesproken over het afgelopen Europees Semester. Volgens de Europese Commissie is het semester het afgelopen jaar versterkt. Zo is de dialoog met lidstaten en het Europees Parlement verbeterd. Ook wordt bij de beoordeling van de implementatie van landenspecifieke aanbevelingen niet alleen naar het afgelopen jaar, maar ook naar de jaren ervoor gekeken. Zowel de Europese Commissie als de ECB gaven wel aan dat de volledige en tijdige uitvoering van de landenspecifieke aanbevelingen verbeterd kan worden. De huidige economische groei in Europa zou een goed moment zijn om structurele hervormingen door te voeren.

Voorbereiding van de G20 vergadering en de IMF jaarvergadering

De Ecofinraad heeft de voorliggende inzet van de EU voor de G20 vergadering en de IMF jaarvergadering die van 12 t/m 14 oktober plaatsvinden zonder discussie goedgekeurd.

Klimaatfinanciering ter voorbereiding op COP23

In de Ecofinraad zijn de voorliggende raadsconclusies over klimaatfinanciering zonder discussie aangenomen. De Europese Commissie gaf daarbij aan dat extra financiering nodig is om de doelstellingen te behalen en dat dit niet alleen met publiek geld gerealiseerd kan worden. Het investeringsklimaat rondom duurzaamheid kan verder verbeterd worden en de Commissie zal volgend jaar waarschijnlijk een strategie uitwerken om groene investeringen te bevorderen.

Mededeling van de Commissie «A Fair and Efficient Tax System in the European Union for the Digital Single Market» en vervolg op de Digitale Top van Tallinn

In de Ecofinraad heeft de Europese Commissie haar op 21 september jl. verschenen mededeling voor een eerlijk en efficiënt belastingsysteem in de EU voor de Digitale Europese Markt (Kamerstuk 22 112, nr. 2404) toegelicht. In deze mededeling spreekt de Commissie de wens uit om te komen tot een gemeenschappelijke EU-aanpak om te waarborgen dat de digitale economie effectief en op een eerlijke manier belast wordt waarbij groei wordt gestimuleerd. De Commissie gaf aan dat een veelomvattende en moderne aanpak vereist is bij belastingheffing in de digitale economie. Een optie is volgens de Commissie om dit mee te nemen bij het werk aan de gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (CCCTB). Het werk van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in dit kader belangrijk. Europa kan daarbij volgens de Commissie een leidende rol spelen en de Commissie gaf aan dat zij open staat om de mogelijkheden te bespreken. Aangezien het hier een presentatie betrof, vond geen verdere discussie plaats.

Naar boven