21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1314 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 oktober 2015

Zoals aangegeven in mijn brief van 1 juni jl.1 treft u hierbij ter informatie de Nederlandse reactie op het consultatiedocument van de European Supervisory Authorities (de ESA’s)2 inzake richtsnoeren ten behoeve van de prudentiële beoordeling van verwervingen en vergrotingen van deelnemingen in de financiële sector (ook wel bekend als de Qualifying Holdings Directive – QHD)3.

In deze consultatiereactie pleit Nederland – gesteund door verschillende moties van de zijde van uw Kamer4 – voor een uitbreiding van de huidige (micro-) prudentiële criteria voor de toetsing van fusies en overnames zoals vastgelegd in de QHD. Deze uitbreiding ziet op de mogelijkheid voor de relevante toezichthouders om bij fusies en overnames een toets op financiële stabiliteitsgevolgen en afwikkelbaarheid te kunnen doen. Met een uitbreiding van de fusie- en overnametoets langs deze lijnen wordt voorkomen dat te complexe systeemrelevante instellingen worden gecreëerd, die too-big-to-fail zijn of worden. Tevens zorgt deze toets ervoor dat systeem relevante instellingen te allen tijde afwikkelbaar blijven.

Het kabinet zal zich de komende tijd blijven inzetten met als doel dat er zo snel mogelijk Europees stappen worden gezet die een toets op financiële stabiliteit en afwikkelbaarheid door relevante toezichthouders in de toekomst mogelijk maakt. Indien deze inzet leidt tot nieuwe ontwikkelingen, zal ik uw Kamer daar nader over informeren.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-07, nr. 1261.

X Noot
2

De ESA’s bestaan uit de European Banking Authority (EBA), de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) en de European Securities and Markets Authority (ESMA).

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Motie van het lid Omtzigt c.s., d.d. 19 maart 2015 (Kamerstuk 33 532, nr. 43), Motie van het lid Merkies c.s., d.d. 19 maart 2015 (Kamerstuk 33 532, nr. 41). Moties van de leden Omtzigt en Merkies (Kamerstuk 34 208, nr. 10).

Naar boven