21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1270 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juni 2015

Hierbij bied ik u aan, mede namens de Minister-President, het verslag van de extra ingelaste Eurogroep en Eurozone Top van 22 juni.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Verslag van de Eurogroep en de informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de Eurozone op 22 juni 2015

Op 22 juni vond een informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de Eurozone plaats. Onderwerp van deze informele Eurozone Top was de problematiek rondom het Griekse leningenprogramma. De Top werd voorafgegaan door een bijeenkomst van de Eurogroep.

Slechts kort tevoren werden van Griekse zijde nieuwe voorstellen ontvangen die beogen een uitweg te bieden uit de gerezen impasse. Dit is op zich een positieve stap in het proces. Echter, deze voorstellen dienen eerst nog bestudeerd te worden door de drie instituties. Derhalve was reeds bij aanvang van beide bijeenkomsten duidelijk dat op dat moment geen akkoord zou worden bereikt over een voortzetting van het leningenprogramma.

De Eurogroep heeft de Griekse autoriteiten met klem aangespoord met de instituties verder in gesprek te gaan om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen.

De Eurozone Top is vervolgens door de voorzitter van de Eurogroep en de instituties op de hoogte gebracht van de stand van zaken. De Minister-President heeft – evenals vele andere regeringsleiders – de Griekse autoriteiten opgeroepen op zeer korte termijn te komen tot een gezamenlijke overeenkomst met de instituties. Een dergelijke overeenkomst dient wat Nederland betreft te passen binnen het kader zoals dat is afgesproken in de Eurogroep van 20 februari jl. (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1239) Daarbij is het van belang dat het uiteindelijke akkoord een geloofwaardig akkoord is voor zowel Griekenland als de Eurozone als geheel.

De Eurogroep zal op woensdag 24 juni weer bijeenkomen. Zodra de onderhandelingen zijn afgerond en de Eurogroep een voorlopig akkoord heeft bereikt – onder voorbehoud van parlementaire procedures – zal de Tweede Kamer nader geïnformeerd worden.

Naar boven