21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1239 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 februari 2015

Hierbij zend ik u het verslag van de extra ingelaste Eurogroep over Griekenland van 20 februari 2015 te Brussel.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Verslag van de extra ingelaste Eurogroep over Griekenland van 20 februari 2015 te Brussel

Zoals ik in het verslag van de Eurogroep en Ecofin Raad van 16 en 17 februari (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1237) heb aangegeven, was er een mogelijkheid dat er op 20 februari een extra vergadering van de Eurogroep zou plaatsvinden. Voorwaarde was dat de Griekse regering voor die tijd een verzoek om verlenging van het EFSF-programma zou indienen waarin voldoende waarborgen voor een uiteindelijke succesvolle afronding waren geboden. Op 19 februari jl. heeft de Griekse Minister van Financiën Varoufakis een verzoek ingediend bij de voorzitter van de Eurogroep om het leningenprogramma te verlengen en op basis van dat verzoek heeft er op 20 februari een extra Eurogroep plaatsgevonden. Bijgevoegd vindt u de brief met daarin het verzoek voor de verlenging van de Griekse regering en de verklaring van de Eurogroep van 20 februari1. Aan deze verklaring heeft de Eurogroep, inclusief de Griekse Minister van Financiën, zich gecommitteerd.

Een verlenging van de leningovereenkomst tussen de Griekse regering en het EFSF (Master Financial Assistance Facility Agreement) zal gepaard gaan met conditionaliteiten op basis van het huidige leningenprogramma. De Eurogroep had reeds aangegeven bereid te zijn de bestaande flexibiliteit binnen de kaders van het programma toe te passen om individuele maatregelen te vervangen door nieuwe maatregelen. De eerste stap is dat de Griekse regering een lijst zal opstellen met hervormingsmaatregelen, gebaseerd op het huidige programma. Deze lijst stuurt de Griekse regering op maandag 23 februari aan de Eurogroep en de instituties. De instituties zullen dan beoordelen of deze maatregelen voldoende waarborgen bieden als valide startpunt van een proces dat de komende maanden zal leiden tot een stapsgewijze succesvolle afronding van het programma. Op 24 februari zal waarschijnlijk een telefonische vergadering van de Eurogroep worden belegd, zodat de instituties de Eurogroep kunnen informeren over hun oordeel. Bij een positief oordeel van de instituties, zal de Eurogroep op dinsdag 24 februari akkoord kunnen gaan met een verlenging, onder voorbehoud van parlementaire procedures in enkele lidstaten. Vervolgens zullen de Griekse autoriteiten en de instituties de komende weken deze lijst uitwerken en in de vorm van een aangepaste overeenkomst aan de Eurogroep voorleggen, uiterlijk eind april.

De Eurogroep heeft benadrukt dat de nog beschikbare tranche van het EFSF van 1,8 miljard euro alleen uitgekeerd zal worden na een positief oordeel van de instituties op basis van een voortgangsmissie en na finaal akkoord van de Eurogroep. Dit geldt ook voor de nog beschikbare SMP-winsten over 2014 ter waarde van 1,84 miljard euro. Daarnaast is de Eurogroep van mening dat de nog beschikbare middelen in het HFSF verlengd kunnen worden, parallel aan de verlenging van de leningovereenkomst met het EFSF. Deze middelen zijn geoormerkt voor de herkapitalisatie van banken, worden in beheer gebracht bij het EFSF en kunnen alleen gebruikt worden als de toezichthouder van de banken (ECB/SSM) daartoe concludeert.

Het kabinet verwelkomt de verklaring van de Eurogroep en de commitments van de Griekse regering zoals hierboven zijn beschreven. De genoemde afspraken van de Eurogroep zijn in lijn met de motie Verheijen over het onverminderd nakomen van het overeengekomen programma door Griekenland en de motie Van Haersma Buma over het niet instemmen met afspraken die tot gevolg hebben dat Griekenland minder hoeft te hervormen, zoals ingediend tijdens het debat op 11 februari jl. over de Europese Raad van 12 februari. Nederland is voornemens in te stemmen met de verlenging van vier maanden van het leningenprogramma van het EFSF, op voorwaarde dat de instituties op 24 februari de lijst van hervormingsmaatregelen van de Griekse regering als voldoende omvattend beoordelen.


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven