21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1264 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2015

De vaste Kamercommissie Financiën heeft verzocht om per brief geïnformeerd te worden over de laatste stand van zaken in de onderhandelingen met Griekenland en de duiding van het laatste nieuws (Handelingen II 2014/15, nr. 92, Regeling van Werkzaamheden). Met deze brief informeer ik u over de laatste stand van zaken.

Tot op heden is er, ondanks de voortgang die de afgelopen weken is geboekt in de onderhandelingen (zie verslag Eurogroep en Ecofinraad van 11 en 12 mei met Kamerstuk 21 501-07, nr. 1260), nog geen overeenstemming bereikt tussen de autoriteiten en de instituties. In het kader van de onderhandelingen vinden voortdurend gesprekken plaats op alle politieke niveaus om dichter tot elkaar te komen.

Zoals eerder met u gedeeld heeft de Eurogroep op 27 februari jl. het leningenprogramma van het EFSF met vier maanden verlengd, tot 1 juli aanstaande. De Eurogroep heeft op 20 februari jl. afgesproken dat de Griekse autoriteiten en de instituties binnen het huidige kader overeenstemming moeten bereiken en de overeenkomst aan de Eurogroep zullen voorleggen. Het is van belang dat de onderhandelingen tussen de instituties en de Griekse autoriteiten nu eerst worden afgerond. Zodra deze onderhandelingen zijn afgerond en de Eurogroep een voorlopig akkoord heeft bereikt – onder voorbehoud van parlementaire procedures – zal ik de Tweede Kamer informeren.

Daarnaast heeft de Griekse regering op donderdag 4 juni het IMF geïnformeerd dat zij gebruik zullen maken van de mogelijkheid die het IMF biedt aan landen om meerdere betalingen aan het IMF (uit dezelfde kalendermaand) te bundelen en in een keer te betalen. Een IMF Board Beslissing (Decision No. 5703-(78/39)) biedt deze mogelijkheid aan landen.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven