21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1240 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 februari 2015

Zoals ik in het verslag van de extra ingelaste Eurogroep van 20 februari (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1239) heb aangegeven, was er een mogelijkheid dat er op 24 februari een extra telefonische vergadering van de Eurogroep zou plaatsvinden. Op maandag 23 februari heeft de Griekse regering aan de Eurogroep en de instituties een lijst gestuurd met daarin hervormingsmaatregelen, gebaseerd op het huidige programma. De instituties hebben op 24 februari de Eurogroep geïnformeerd over hun oordeel over de lijst met hervormingsmaatregelen en hebben geconcludeerd dat deze lijst voldoende omvattend is om te dienen als valide startpunt van een proces dat de komende maanden zal leiden tot een stapsgewijze succesvolle afronding van het programma.

Op basis van dit positieve oordeel van de instituties heeft er een telefonische vergadering van de Eurogroep plaastgevonden op 24 februari. De verklaring van de Eurogroep is als bijlage toegevoegd. De Eurogroep heeft gesproken over de lijst met hervormingsmaatregelen en de instituten hebben hun oordeel toegelicht. Zoals ook reeds in het verslag van de Eurogroep van 20 februari gemeld, dient deze lijst met hervormingen als een startpunt. De Griekse autoriteiten en de instituties zullen de komende weken deze lijst uitwerken en in de vorm van een aangepaste overeenkomst aan de Eurogroep voorleggen, uiterlijk eind april. De Eurogroep heeft benadrukt dat de nog beschikbare tranche van het EFSF alleen uitgekeerd zal worden na een positief oordeel van de instituties op basis van een voortgangsmissie en na finaal akkoord van de Eurogroep. Dit geldt ook voor de nog beschikbare SMP-winsten over 2014.

Op basis van de lijst met hervormingen van de Griekse regering en het oordeel van de instituties, heeft de Eurogroep aangegeven het huidige EFSF-programma met vier maanden te kunnen verlengen, onder voorbehoud van parlementaire procedures in enkele lidstaten.

Het kabinet verwelkomt de verklaring van de Eurogroep en de commitments van de Griekse regering. De lijst met structurele hervormingsmaatregelen biedt een valide basis om verder te werken aan de afronding van het programma. Nederland is daarom voornemens in te stemmen met de verlenging van vier maanden van het leningenprogramma.

Bijgevoegd vindt u de volgende documenten1:

  • De verklaring van de Eurogroep van 24 februari;

  • De brief van de Griekse regering met daarin de lijst met hervormingsmaatregelen;

  • De brief met het oordeel van het IMF;

  • De brief met het oordeel van de Commissie;

  • De brief met het oordeel van de ECB;

  • Voorstel van EFSF om aanpassing van de leningdocumentatie (Proposal for the extension of the Master FFA);

  • De aangepaste leningdocumentatie (Third amendment to the Master Financial Assistance Facility Agreement).

De Tweede Kamer wordt in de gelegenheid gesteld hierover te oordelen alvorens Nederland definitief zal instemmen in de vergadering van de EFSF Directors op 26 februari aanstaande.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven