21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2614 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 februari 2023

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Algemene Zaken van 21 februari 2023.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

VERSLAG VAN DE RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 21 FEBRUARI 2023

Op dinsdag 21 februari jl. vond in Brussel de Raad Algemene Zaken (RAZ) plaats. Op de agenda stond de bespreking van de geannoteerde agenda van de Europese Raad (ER) van 23 en 24 maart as.1, een informatiepunt over de aardbeving in Turkije en Syrië en een informele lunch over strategic foresight. De Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de EU nam deel aan deze Raad.

Bespreking geannoteerde agenda Europese Raad 23 en 24 maart

Russische agressie tegen Oekraïne

De Raad sprak kort over de Russische agressie tegen Oekraïne. Veel lidstaten benadrukten hun bereidheid tot het verkennen van een gecoördineerde aanpak voor gemeenschappelijke militaire inkoop. Ook sprak de Raad over het verder vergroten van de druk op Rusland om zijn agressie tegen Oekraïne te beëindigen. In dit kader kon het Nederlandse concept non-paper over het tegengaan van sanctieomzeiling waarover het kabinet berichtte in de Kamerbrief «terug- en vooruitblik na een jaar Russische oorlog in Oekraïne»2 op brede steun rekenen.

Economie/ concurrentievermogen

Het Zweedse voorzitterschap heeft de lopende discussies over het Europees concurrentievermogen voortgezet met een focus op strategische componenten. De strategische discussie werd breed verwelkomd. Er was onder andere aandacht voor het investeringsklimaat, staatssteun en de inzet van fondsen. Nederland intervenieerde langs de lijnen van het Nederlandse position paper on EU competitiveness and the «Green Deal Industrial Plan for a Net-Zero Age» dat uw Kamer op 8 februari jl. is toegegaan.3 Het voorzitterschap meldde ook dat een strategische discussie over EU-handelsbeleid zal plaatsvinden tijdens de aankomende ER. Daarnaast presenteerde het voorzitterschap de stand van zaken van het Europees Semester 2023 en werden de aanbevelingen aan de eurozone uit het herfstpakket4 ter bekrachtiging doorgeleid naar de aankomende ER. Over de inhoud van de aanbevelingen vond geen discussie plaats, omdat deze al tijdens de Eurogroep van 16 januari jl. werd besproken.5

Energie

De Raad verwelkomde een discussie over energie tijdens de aankomende ER. De Raad onderschreef het belang van energieleveringszekerheid voor de winter van 2023/2024. In dat licht ziet de Raad een belangrijke rol voor het EU Energy Platform om de samenwerking omtrent gezamenlijke gasinkoop verder te vergroten. Een meerderheid van de lidstaten is voorstander om tijdens de ER ook te spreken over het aanstaande voorstel van de Europese Commissie om de elektriciteitsmarkten te hervormen, met het oog op het concurrentievermogen van de Europese industrie en de energierekening van huishoudens.

Migratie

Er werd kort gesproken over migratie. Op de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad) van 8 en 9 maart a.s. zal worden stilgestaan bij de voortgang van de uitvoering van de conclusies van de buitengewone ER van 9 februari jl.6 Daarnaast voorziet de Commissie een stocktaking van het onderwerp tijdens aankomende ER. Het kabinet acht het van groot belang dat opvolging wordt gegeven aan de ER-conclusies. Een enkele lidstaat pleitte wederom voor het agenderen van migratie als volledig discussiepunt.

Aardbeving Turkije en Syrië

Het Zweedse voorzitterschap lichtte de Raad – onder overige zaken – in over de humanitaire noden naar aanleiding van de aardbevingen in Turkije en Syrië en gaf een overzicht van de coördinatie-inspanningen van het EU-mechanisme voor geïntegreerde politieke crisisrespons (IPCR). Daarnaast wees het Zweedse voorzitterschap op de donorconferentie voor het mobiliseren van fondsen van de internationale gemeenschap ter ondersteuning van de Turkse en Syrische bevolking, die het voorzitterschap samen met de Commissie op 16 maart a.s. zal organiseren.7

Lunch over Strategic Foresight

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Maroš Šefčovič gaf een uiteenzetting over de richting van het vierde foresight report waar de Commissie momenteel aan werkt, dat naar verwachting in juni uit zal komen. Šefčovič benadrukte de noodzaak lessen te trekken uit de afgelopen jaren aangaande eenzijdige afhankelijkheden. Open strategische autonomie zorgt voor vrijheid om zelf te handelen en het resultaat daarvan is grotere weerbaarheid, aldus Šefčovič. De discussie betrof voornamelijk de interne ontwikkelingen in de lidstaten, zoals de demografische ontwikkeling, maatschappelijke spanningen en het belang om bestaande verworvenheden te behouden. Het inkomende Spaanse voorzitterschap gaf aan werk te willen maken van een verdiepende discussie over de invulling van open strategische autonomie.

Naar boven