21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1743 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 mei 2017

Hierbij bied ik u aan de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 16 mei 2017.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 16 MEI 2017

Voorbereiding ER juni 2017

De Raad Algemene Zaken (RAZ) zal kennisnemen van de ontwerpagenda voor de Europese Raad (ER) van 22/23 juni 2017. Inhoudelijke voorbereiding van die ER zal plaatsvinden op de RAZ van 20 juni. En marge van de reguliere ER vindt op 22 of 23 juni naar verwachting ook een Brexit-ER plaats.

Interne Markt

De Europese Raad van juni 2017 zal spreken over de voortgang op de verschillende interne marktstrategieën, indachtig de Interne Markt Agenda die in de Europese Raad van juni 2016 (Kamerstuk 21 501-20, nrs. 1127 en 1129) tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap is aangenomen. Het kabinet zet zich ervoor in om met ambitie verder te werken aan een diepere en eerlijkere interne markt.

Europees semester

De Europese Commissie zal naar verwachting in de loop van mei voorstellen presenteren voor landenspecifieke aanbevelingen in het kader van het Europees Semester. Het kabinet zal uw Kamer per brief inlichten over de aan Nederland gerichte aanbevelingen, inclusief een kabinetsreactie.

De voorstellen voor aanbevelingen zullen na hun presentatie worden behandeld in de ECOFIN Raad en de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO Raad), en worden vervolgens voorgelegd aan de RAZ van 20 juni. De RAZ zal na instemming de aanbevelingen ter bekrachtiging voorleggen aan de ER van 22 en 23 juni, waarna de ECOFIN Raad de aanbevelingen op 11 juli zal aannemen.

Migratie

Op het gebied van migratie blijft het kabinet zich inzetten voor de effectieve implementatie van de gezamenlijke Europese afspraken zowel binnen de EU als daarbuiten. Uw Kamer zal in de geannoteerde agenda van de Raad van 18 mei a.s. worden geïnformeerd over de stand van zaken en verdere uitwerking van de discussie omtrent het concept van «effectieve solidariteit». De kabinetsinzet, in lijn met de motie van het lid Sjoerdsma (Kamerstuk 19 637, nr. 2246), is uw Kamer bekend: voor het kabinet is het niet denkbaar dat het concept wordt ingevuld zonder serieuze en verplichtende resultaten. Uitgangspunten voor het kabinet zijn daarbij dat niet getornd kan worden aan bestaande afspraken (zoals over herplaatsing) of twijfel wordt gezaaid over de manier waarop we in de Unie besluiten nemen. Het kabinet wil voorkomen dat er een vrijblijvend à al carte-model ontstaat. Voor wat betreft de situatie op de Centrale mediterrane route bekijkt het kabinet hoe het de initiatieven van de Commissie en EDEO kan ondersteunen, waarbij zowel wordt gekeken naar bijdragen aan de EU-initiatieven als naar bijdragen via het bilaterale spoor. De focus ligt verder op afspraken met herkomst- en doorgangslanden in het kader van het Partnership Framework van de EU en uitvoering van de Valletta-verklaring van de informele Europese Raad van 3 februari.

Veiligheid en defensie

De ER zal, conform de conclusies van de ER van december 2016 en maart 2017, spreken over het Europese veiligheids- en defensiebeleid en richting geven voor verder werk. Hoge Vertegenwoordiger Mogherini zal een voortgangsrapport voorbereiden over de uitvoering van de EU Global Strategy op het terrein van veiligheid en defensie dat naar verwachting als basis zal dienen voor de bespreking. De uitvoering van de EU Global Strategy op veiligheids- en defensiegebied staat tevens op de agenda van de RBZ van 15 mei a.s. en de RBZ/Defensie van 18 mei a.s., waarin o.a. gesproken wordt over de Coordinated Annual Review on Defence (CARD), Permanent Gestructureerde Samenwerking (PESCO) en het versterken van de EU snelle reactiecapaciteit. Naar verwachting zal een deel van deze thema’s ook op de ER aan de orde komen. De positie van het kabinet wordt verwoord in de Geannoteerde Agenda’s van deze Raden, die uw Kamer separaat toegaan (Kamerstuk 21 501-28, nr. 153 en Kamerstuk 21 501-02, nr. 1742).

Toekomst EU

Tijdens de RAZ zal de Commissie een toelichting geven over de wijze waarop de Commissie opvolging zal geven aan het Witboek over de toekomst van Europa. Uw Kamer heeft een kabinetsappreciatie van het Witboek eerder ontvangen (zie Kamerstuk 21 501-20, nr. 1202), waarin ook de inzet van het kabinet met betrekking tot de opvolging van het Witboek is opgenomen.

Rechtsstaat

Het inkomend EU-voorzitterschap zal in de Raad zijn plannen presenteren voor de volgende rechtsstatelijkheidsdialoog. Uitgangspunten voor het kabinet zijn: een inclusieve voorbereiding, een ambitieus en actueel onderwerp en betrokkenheid van relevante partners. Daarnaast is de verwachting dat de Europese Commissie de Raad een terugkoppeling zal geven inzake de structurele dialoog met Polen. Het kabinet volgt de rechtsstatelijke ontwikkelingen in Polen met zorg en acht het van belang dat de Raad op de hoogte gehouden wordt van de stand van zaken.

Naar boven