21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1717 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 januari 2017

Hierbij bied ik u aan de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 7 februari 2017.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 7 FEBRUARI 2017

Voorbereiding van de Europese Raad van 9 en 10 maart 2017

De Raad Algemene Zaken (RAZ) zal kennisnemen van de geannoteerde ontwerpagenda van de ER van 9 en 10 maart. Deze ontwerpagenda is op het moment van schrijven nog niet bekend. Op basis van vorige Europese Raden zullen mogelijk de volgende onderwerpen op de agenda staan: migratie, interne markt, Europees Semester, energie en defensie. Inhoudelijke voorbereiding van de ER zal evenwel pas plaatsvinden tijdens de RAZ van maart. Uw Kamer zal dan als gebruikelijk via de geannoteerde agenda per thema over de Nederlandse inzet worden geïnformeerd.

Follow up Europese Raad 15 december 2016

De RAZ zal ook ingaan op de opvolging van de conclusies van de ER van december jl. (Kamerstuk 21 501–20, nr. 1176). Zoals bekend is het kabinet voorstander van een betere en systematische follow-up van de ER-conclusies, onder andere door bespreking ervan in de RAZ. Daarbij vindt het kabinet het belangrijk dat er aandacht komt voor de vraag hoe op Europees niveau vorm kan worden gegeven aan effectieve implementatie van Europese afspraken.

EU-interne uitwerking van de Sustainable Development Goals

Op 22 november 2016 verscheen de Commissie Mededeling Volgende stappen voor een duurzame Europese toekomst. Het BNC-fiche over de Mededeling is uw Kamer op 23 december 2016 toegegaan (Kamerstuk 22 112, nr. 2270). In de Mededeling wordt het kader voor het bereiken van de VN duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) neergezet en wordt in kaart gebracht wat met EU-beleid (zowel intern als extern) gedaan wordt om de SDGs te bereiken. Het kabinet staat in beginsel positief tegenover de aanpak die via de EU interne en externe beleidsinstrumenten wordt voorgesteld om de SDGs te bereiken. Wel is het kabinet van mening dat in de Mededeling nog te weinig wordt ingegaan op de vraag op welke thema’s de EU op dit moment onvoldoende presteert en welk beleid aangepast moet worden. Verder is het kabinet van mening dat de EU het leiderschap en de voortrekkersrol die zij bij de onderhandelingen en totstandkoming van de SDGs heeft getoond, ook bij de implementatie van de SDGs moet vervullen.

De Europese Commissie zal tijdens de RAZ de Mededeling presenteren, waarna de Raad een eerste bespreking over de Mededeling zal voeren. Nederland zal de Commissie verzoeken een duidelijke gap-analyse te maken om in kaart te brengen op welke beleidsterreinen het ingezette beleid van de EU tekort schiet om de SDGs te verwezenlijken. Daarnaast is een duidelijke aanzet tot aanvullend beleid met een tijdshorizon voorbij 2020 gewenst. Nederland zal hier in de Raad aandacht voor vragen.

Overig

A-punt: Het Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Het Maltese voorzitterschap is tot de conclusie gekomen dat het geen zin heeft verder te onderhandelen over de tekst van de ontwerpverordening voor het EOM, tot stand gekomen onder Slowaaks voorzitterschap. De laatst beschikbare tekst (docnr. 5154/17) verschilt weliswaar op een aantal onderdelen van de tekst die voorlag aan de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad) op 8 december jl., maar dit zijn geen ingrijpende wijzigingen. Coreper heeft op 19 januari jl. bevestigd dat unanimiteit ten aanzien van de tekst van de EOM-verordening ontbreekt.

De ontwerpverordening zal aan de RAZ worden voorgelegd met het doel formeel door de Raad te laten vaststellen dat van unanimiteit geen sprake is. Dat laatste is immers in eerste aanleg vereist voor besluitvorming op grond van artikel 86 eerste lid VWEU. De formele vaststelling dat geen sprake is van unanimiteit maakt de weg vrij voor 9 of meer lidstaten te vragen het dossier voor te leggen aan de ER. Een dergelijk verzoek leidt tot schorsing van de besprekingen in de JBZ-Raad. Na voorlegging van het dossier aan de ER van 9-10 maart a.s. zal de definitieve tekst van de ontwerpverordening naar verwachting ter besluitvorming worden voorgelegd aan de ER van 22-23 juni a.s. Deze planning wijzigt mogelijk nog in een later stadium. Op dit moment is voorts nog niet duidelijk of inhoudelijk over de tekst zal worden gesproken zodra de procedure voor versterkte samenwerking van start is gegaan. Ook valt niet op voorhand uit te sluiten dat de tekst die uiteindelijk ter goedkeuring zal voorliggen aan de ER nog zal wijzigen ten opzichte van de laatst beschikbare versie.

Naar boven