21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1666 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 september 2016

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 8 september 2016 inzake een reactie op de uitlatingen van de Duitse Minister Gabriel en de Franse Staatssecretaris Fekl over de onderhandelingen over het EU-VS handelsakkoord, het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Het standpunt van het kabinet over de TTIP-onderhandelingen is onder meer toegelicht in de Kamerbrieven ter beantwoording van de schriftelijke vragen van het Kamerlid Jasper van Dijk (SP) en het Kamerlid Teeven (VVD), die op 9 september naar de Kamer zijn gestuurd (Aanhangsel Handelingen II 2015/16, nr. 3472 en Aanhangsel Handelingen II 2015/16, nr. 3473), en in de geannoteerde agenda voor de informele Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) Handel op 23 september in Bratislava (Kamerstuk 21 501-02, nr. 1653). Het kabinet is van mening dat inhoud boven snelheid gaat. TTIP moet economische groei en werkgelegenheid bevorderen en ten goede komen aan de Nederlandse consument, de Nederlandse werknemer en de Nederlandse (MKB-) ondernemer. Nederland accepteert geen akkoord dat afbreuk doet aan onze hoge standaarden of beleidsvrijheid om maatregelen te nemen ter bescherming van mens, dier, plant en milieu.

Het kabinet is bekend met de uitlatingen van de Duitse Minister Gabriel en de Franse Staatssecretaris Fekl over de TTIP-onderhandelingen. Op 14 september a.s. spreek ik ’s avonds met een aantal EU-handelsministers in Parijs, waaronder met de Duitse Staatssecretaris Machnig en de Franse Staatssecretaris Fekl, over handelspolitiek. Daarnaast spreken alle EU-handelsministers en Commissaris Malmström elkaar tijdens de informele RBZ Handel op 23 september. Het kabinet zal in het verslag van deze RBZ ook toelichting geven op de Duitse en Franse positie.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

Naar boven