21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1524 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2015

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken van 14 september 2015.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 14 SEPTEMBER 2015

Voorbereiding van de Europese Raad van 15 en 16 oktober 2015

De Raad zal kennisnemen van de geannoteerde ontwerpagenda van de Europese Raad van 15 en 16 oktober a.s. Deze is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Echter, afspraken die tijdens eerdere Europese Raden zijn gemaakt, maken aannemelijk dat onderstaande onderwerpen tijdens de Europese Raad in oktober aan de orde zullen komen.

Europees Nabuurschapsbeleid (ENB)

Tijdens de Europese Raad van oktober zal mogelijk worden gesproken over het Europees Nabuurschapsbeleid. Voorbereiding van dit agendapunt zal plaatsvinden in de Raad Buitenlandse Zaken. De precieze focus van de discussie is op dit moment nog niet duidelijk. Het ENB wordt momenteel onderworpen aan een herziening die mid-november moet uitmonden in een gezamenlijke mededeling van de Hoge Vertegenwoordiger en de Europese Commissie waarin het nieuwe beleid uiteen wordt gezet. Nederland heeft in het kader van deze herziening een bijdrage geleverd aan het consultatieproces. De Nederlandse inzet voor de herziening van het Nabuurschapsbeleid is gedeeld met uw Kamer per brief van 17 april jl. (kamerstuk 22 112, nr. 1961).

Onder EU lidstaten is brede steun voor de herziening van het Nabuurschapsbeleid, evenals voor de uitgangspunten die door de HV en Commissie zijn geschetst (o.a. differentiatie, flexibiliteit, focus).

Migratie

Mogelijk spreekt de Raad Algemene Zaken ter voorbereiding van de Europese Raad van 15 en 16 oktober a.s. ook over het migratie- en asielbeleid. Bij het opstellen van de geannoteerde agenda is nog geen informatie beschikbaar met betrekking tot dit agendapunt. Naar verwachting zullen de Ministers geïnformeerd worden over de recente ontwikkelingen en voortgang met betrekking tot de implementatie van de overeengekomen maatregelen in het kader van de Agenda voor Migratie en de follow-up van de buitengewone Europese Raad van 23 april jl. Op 14 september vindt er een extra JBZ-Raad plaats over migratie. De Commissie werkt momenteel aan verschillende voorstellen om de problemen op het gebied van migratie het hoofd te bieden. Hierbij gaat het onder andere om wetvoorstellen over een permanent relocatie systeem, wetsvoorstellen op het gebied van de hotspotbenadering en wetsvoorstellen voor een gezamenlijke lijst voor veilige landen van herkomst. Daarnaast wordt er gewerkt aan verschillende voorstellen om de grondoorzaken van migratie aan te pakken evenals het terugkeerbeleid te verbeteren.

COP21

Tijdens de Raad Algemene Zaken zal mogelijk ook de ER-bespreking van de VN-klimaatconferentie (COP21) in Parijs worden voorbereid. Dat is echter onzeker omdat de Milieuraad op 18 september a.s. de inzet van de EU voor COP21 beoogt vast te stellen. Indien het tot bespreking in de aanstaande RAZ komt, zal Nederland zich opstellen in lijn met de bekende kabinetsinzet (kamerstuk 21 501-08, nr. 587) en de Nederlandse positie zoals die in de Milieuraad naar voren zal worden gebracht. Het kabinet ziet een akkoord in Parijs als cruciale stap voor een effectieve mondiale aanpak van het klimaatprobleem. Het kabinet wil dat de EU inzet op een flexibel, dynamisch en toekomstbestendig akkoord met brede participatie en daardoor een hoog ambitieniveau.

Presentatie van het werkprogramma van het Luxemburgse voorzitterschap

Sinds 1 juli jl. bekleedt Luxemburg voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Tijdens de informele bijeenkomst van de Raad Algemene Zaken van 23 en 24 juli jl. heeft het voorzitterschap reeds een presentatie gegeven over de prioriteiten voor de tweede helft van 2015. Onder het thema «een Unie voor de burgers» zet Luxemburg in op het stimuleren van groei, werkgelegenheid en de interne markt, de sociale dimensie, het vergroten van het globale concurrentievermogen van de EU, duurzame ontwikkeling en versterking van de rol van de Unie op het wereldtoneel. Deze prioriteiten sluiten nauw aan bij de hoofddoelstellingen van de strategische agenda van de Europese Raad (EUCO 79/14, Annex I) en het Commissie werkprogramma (COM (2014) 910).

Zoals eerder aangegeven in de geannoteerde agenda voor de informele Raad Algemene Zaken 23 en 24 juli (kamerstuknummer 21 501-1515), is het kabinet verheugd dat het Luxemburgse voorzitterschap nauw aansluit bij de strategische agenda. Het kabinet meent dat de instellingen gezamenlijk moeten inzetten op het bereiken van concrete resultaten met betrekking tot de doelstellingen van de strategische agenda. Ook Nederland zet in aanloop naar en tijdens het EU-voorzitterschap de strategische agenda centraal.

Een inhoudelijke discussie over het Luxemburgs voorzitterschapsprogramma in de RAZ wordt niet verwacht.

Jaarlijkse programmering – Intentieverklaring van de Commissie

Tijdens de Raad Algemene Zaken zal de intentieverklaring («Letter of Intent») van de Commissie voor 2016 aan de orde komen. De Commissie zal deze brief, waarin de voornemens voor het Commissie Werkprogramma 2016 worden opgesomd, op 9 september a.s. presenteren en aan de Raad en het Europees parlement toesturen. Tijdens de Raad Algemene Zaken zal deze brief voor het eerst in Raadskader besproken worden. Naar verwachting zal de Commissie eind oktober haar Werkprogramma 2016 presenteren.

Het kabinet acht een bespreking van de voornemens van de Commissie in Raadskader van belang en is er voorstander van dit ook procedureel vast te leggen in het inter-institutioneel akkoord betere regelgeving, waarover de Raad, het Europees parlement en de Commissie momenteel onderhandelen. Verschillende lidstaten delen deze Nederlandse inzet. Een appreciatie van de inhoudelijke voorstellen van de Commissie is afhankelijk van de intentieverklaring van de Commissie, waarover uw Kamer nog nader wordt geïnformeerd. Voor het kabinet is echter van belang dat de voornemens van de Commissie voortvloeien uit prioriteiten en principes die in de strategische agenda van de Europese Raad van juni 2014 zijn opgenomen.

Naar boven