21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1305 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 november 2013

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Algemene Zaken van

19 november 2013.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

VERSLAG RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 19 NOVEMBER 2013

Werkprogramma Commissie 2014

Bij de presentatie van het op 22 oktober jl. gepubliceerde werkprogramma voor 2014 benoemde de Commissie haar prioriteiten: groei, banen en de bankenunie. Deze prioriteiten worden door de Raad breed gedeeld. Nederland heeft aangegeven dat het programma een zekere fragmentatie in zich bergt, die voortkomt uit het feit dat elke commissaris zijn eigen wetgevingsagenda heeft. De Commissie zou holistischer te werk moeten gaan en in haar werkprogramma moeten reageren op de visie van nationale Parlementen, zoals in het geval van het Europees Openbaar Ministerie (EOM), waarvoor een «gele kaart» is uitgedeeld. Nederland heeft verder gesteld dat de Raad een grotere rol zou moeten hebben ten aanzien van de inhoud van het werkprogramma. Deze visie kreeg steun van een aantal andere lidstaten. In reactie gaf de Commissie aan het commentaar van de Raad graag mee te wegen in het Werkprogramma voor 2015. De prominente aandacht in het werkprogramma voor Gezonde Regelgeving (REFIT) ontving brede steun van de Raad.

Op korte termijn zal uw Kamer een kabinetsappreciatie van het Commissiewerkprogramma toegaan.

Europees Semester/Jaarlijkse groeivooruitzichten

De Commissie presenteerde de «Jaarlijkse Groeivooruitzichten» (Annual Growth Survey, AGS), waarmee startschot werd gegeven voor het vierde Europese Semester voor de coördinatie van economisch beleid in de EU. De Raad benadrukte het belang van beleidscoördinatie voor het creëren van groei en banen.

Op 19 november jl. is de kabinetsappreciatie van de AGS uw Kamer middels een brief van de ministers van Economische Zaken en Financiën toegegaan (Kamerstuk 21 501-20, nr. 817).

Voorbereiding Europese Raad 19–20 december 2013

De RAZ nam kennis van de ontwerp geannoteerde agenda voor de ER van 19–20 december a.s. Deze zal stilstaan bij het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid, de EMU (waaronder de Bankenunie), uitbreiding van de EU, migratie in de Mediterrane regio en energie.

Follow-up eerdere Europese Raden

Het voorzitterschap presenteerde de stand van de implementatie van de conclusies van eerdere Europese Raden. Hierover vond geen verder debat plaats.

EU-strategie voor Baltische Zee regio en de Donau regio

Het Litouwse voorzitterschap berichtte kort over het vierde jaarlijkse forum over de EU-Strategie voor de Baltische Zee Regio, dat op 11–12 november jl. in Vilnius plaatsvond. Roemenië deed beknopt verslag van een conferentie over de Donau-strategie, die eind oktober jl. plaatsvond. De Commissie benadrukte het belang van een holistische benadering bij de uitvoer van dergelijke regionale strategieën.

Subsidiariteit

Nederland lichtte onder «any other business» de nationale excercitie toe die op het terrein van subsidiariteit is uitgevoerd. De exercitie is niet uitsluitend voor de nationale agenda bedoeld, maar ook een uitnodiging aan andere lidstaten om deel te nemen aan dit debat. De uitkomst van het debat moet wat Nederland betreft leiden tot een politiek akkoord met de Commissie en het Europees Parlement over hoe er een betere focus kan worden aangebracht in het werk van de Unie. Het gaat er daarbij om te bezien op welke punten EU-actie meerwaarde heeft en waar meer en waar juist minder EU-regels zouden moeten komen. Een dergelijk politiek akkoord zou nadrukkelijk geen verdragswijziging vereisen. Nederland heeft de instituten CEPS en Clingendael verzocht hierover op 23 januari a.s. een conferentie te organiseren, waarvoor experts uit alle lidstaten worden uitgenodigd.

Een groot aantal lidstaten steunde het Nederlandse voorstel om in 2014 in aanloop naar de EP-verkiezingen en het aantreden van de nieuwe Commissie het debat over subsidiariteit in de Raad voort te zetten. Het aankomende Griekse voorzitterschap zegde toe deze discussie voort te zetten en voor de Raad Algemene Zaken te agenderen.

Overig

In een openbare sessie, waarbij ook de stemming openbaar was, heeft de Raad met gekwalificeerde meerderheid de aanvullende begroting voor 2013 en de begroting voor 2014 aangenomen. Nederland heeft tegen beide begrotingen gestemd.

Naar boven