21 109 Uitvoering EG-Richtlijnen

AT BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT EN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 april 2024

Conform de toezegging van de Minister van Buitenlandse Zaken (Kamerstuk 22 112, nr. 2661) sturen wij de Kamer hierbij de rapportage over het derde en vierde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024 met daarin de stand van zaken van alle lopende EU-wetgevingsdossiers waarvoor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verantwoordelijk is. Dit betreft EU-verordeningen en EU-richtlijnen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

De Minister voor Natuur en Stikstof, Ch. van der Wal-Zeggelink

EU-wetgevingshandelingen LNV

Derde en Vierde Kwartaalrapportage 2023 en Eerste Kwartaalrapportage 2024

Titel

Document nummer

Korte beschrijving

Stand van zaken

Landbouw

Verordening duurzaam gebruik gewasbeschermings-middelen (herziening)

COM(2022) 305

Met dit voorstel herziet de Commissie de huidige richtlijn inzake duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen. Belangrijkste wijzigingen:

– Van richtlijn naar verordening

– Vastleggen van bindende reductiedoelen om tot 50% reductie van gebruik en risico’s van chemische gewasbeschermingsmiddelen te komen.

– Aangescherpte en gedetailleerde voorschriften voor onder meer het opstellen van nationale actieplannen, toepassing van geïntegreerde gewasbescherming, training van toepassers, keuring van apparatuur en bescherming van water en gevoelige gebieden.

Het Europees Parlement heeft het voorstel voor de verordening op 22 november jl. verworpen. Vervolgens was de Raad aan zet om onafhankelijk van het Europees Parlement tot een positie te komen. Zie ook de Kamerbrief van 16 februari 2024.1 De Commissie heeft het voorstel per 31 maart 2024 ingetrokken.

Verordening tot omzetting informatienet landbouwbedrijfs-boekhoudingen

COM(2022) 296

Het ILB, dat in Nederland bekendstaat als het Bedrijveninformatienet land- en tuinbouw (BIN), is een unieke bron van micro-economische en boekhoudkundige gegevens die elk jaar van meer dan tachtigduizend landbouwbedrijven in de EU worden verkregen.

Door de wijziging van de verordening zullen naast economische en boekhoudkundige gegevens, ook milieu en sociale gegevens aan het informatienet toegevoegd worden.

Het voorstel is inmiddels aangenomen. Er wordt momenteel gewerkt aan de uitvoeringshandelingen.

Verordening Nieuwe Genomische Technieken

COM(2023) 411

In juli 2023 heeft de Commissie een voorstel gedaan voor het gebruik van nieuwe genomische technieken bij plantveredeling. Hierdoor zullen planten en producten die met deze technieken worden veredeld op een andere manier worden gereguleerd.

Afgelopen half jaar heeft er een intensief traject van Raadswerkgroepen plaats gevonden over dit Commissievoorstel. Dit traject heeft nog niet geleid tot een algemene oriëntatie onder het Spaanse voorzitterschap. Het Belgische voorzitterschap heeft het nu overgenomen en focust zich op de overgebleven discussiepunten binnen dit traject.

Richtlijnen betrefffende Plantaardig Uitgangsmateriaal

COM(2023) 414

Met dit voorstel worden tien richtlijnen betreffende plantaardig uitgangsmateriaal en rassenregistratie herzien. Met het voorstel beoogt de Commissie de wet- en regelgeving in de lidstaten op dit gebied uniformer en duurzamer te maken, zodat deze beter aansluit bij de doelen van de Green Deal. De belangrijkste wijzigingen zijn het invoeren van gebruikswaardenonderzoek voor groente, fruit en wijnstokken, en het invoeren van duurzaamheidseisen voor gebruikswaardenonderzoek voor alle gewassen en de reikwijdte van de verordening.

De Raadswerkgroepen zijn gestart met de eerste bespreking van de artikelen. Voor de eerste artikelen heeft het Spaanse voorzitterschap een compromistekst voorgesteld. De input hierop wordt onder het Belgische voorzitterschap verder verwerkt. Onder het Belgische voorzitterschap wordt ook de eerste lezing voortgezet.

Visserij

Controle-verordening (herziening)

COM(2018) 368

Herziening van het systeem voor visserijcontroles. Dit systeem voorziet in de controle, de inspectie en de handhaving door nationale autoriteiten van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

In 2023 is de triloog afgerond. Op 9 januari 2024 is de herziene controleverordening in werking getreden. De wijzigingen zullen gefaseerd in werking treden, waarbij de meeste controlemaatregelen in 2026 of 2028 van kracht worden. De gesprekken over de gedelegeerde en uitvoeringshandelingen lopen momenteel in Brussel. In deze regelgeving zullen de controlemaatregelen in verder detail uitgewerkt worden.

Natuur

Verordening Natuurherstel

COM(2022) 304

Dit voorstel moet bijdragen aan een doorlopend, langdurig en bestendig herstel van diverse en veerkrachtige natuur in de EU, zowel op land als zee, door herstel van ecosystemen, habitattypen en soorten. Verder beoogt het bij te dragen aan het bereiken van de EU-doelstellingen op het gebied van klimaatmitigatie en -adaptatie. Hiernaast is het voorstel bedoeld om bij te dragen aan de internationale inzet van de EU op natuurterrein, onder meer in het kader van het VN-Biodiversiteitsverdrag (CBD).

Inmiddels heeft het EP ingestemd met het voorstel. Het Belgische voorzitterschap heeft het voorstel nog niet voor akkoord geagendeerd op een (Milieu)Raad. In lijn met de motie Van der Plas, Hertzberger2, aangenomen op 5 maart jl., heeft het kabinet besloten tegen de Natuurherstelverordening te zullen stemmen.

Verordening Bosmonitoring

COM (2023) 728

Door dit voorstel moet er Europese harmonisatie plaatsvinden op het gebied van bosmonitoring, waarbij ingezet wordt op nieuwe technologieën (remote sensing, teledetectie) en gegevensverzameling voor alle functies van het Europese bos; klimaat, biodiversiteit en bioeconomie. Tevens worden lidstaten in het voorstel aangemoedigd om langetermijnplannen op te stellen voor hun bossen.

In januari 2024 is het BNC-fiche over het voorstel naar de Kamer gestuurd. Het Belgische voorzitterschap zet in op het bereiken van een algemene oriëntatie in zijn zittingsperiode. De verordening wordt primair in de Landbouw- en Visserijraad behandeld, maar de Milieuraad wordt ook betrokken wanneer het raakt aan klimaat/biodiversiteit.

X Noot
1

Kamerstuk 27 858, nr. 648, «Ontwikkelingen rondom het Commissievoorstel Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen (SUR)»

X Noot
2

Kamerstukken II, 2023–2024, 36 508, nr. 1

Naar boven