19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3204 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 februari 2024

Op 31 januari 2024 is de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen, ook bekend als de Spreidingswet, in werking getreden. Op 31 januari jl. is in de Staatscourant de zogeheten capaciteitsraming gepubliceerd. Het verwachte aantal opvangplaatsen dat de komende twee jaar nodig zal zijn bedraagt in deze raming 96.000.

De invoering van de spreidingswet draagt bij aan een stabiel, robuust en evenwichtig gespreid opvang landschap over het gehele land. Tegelijkertijd zijn de uitdagingen voor dit jaar, zoals eerder vermeld, onverminderd groot. Vanwege de afspraken in de bestuursovereenkomst met de gemeente Westerwolde en de rechterlijke uitspraak van 23 januari jl.1 is het COA genoodzaakt om uiterlijk 20 februari een bezetting van onder de 2.000 in Ter Apel te realiseren. Daarnaast sluiten binnenkort grote opvanglocaties en tegelijkertijd stijgt de bezetting. De verwachting is nu dat er op 1 april 2024 een tekort zal zijn van 5.500 opvangplekken. Het COA zet zich maximaal in voor nieuwe openingen en het voorkomen van sluitingen van bestaande opvanglocaties, maar daarvoor is de medewerking van gemeenten en provincies meer dan ooit nodig.

In het kader van de Spreidingswet hebben de provinciale regietafels, onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning, de opdracht om uiterlijk 1 november inzicht te geven in de plannen om de provinciale opgave te realiseren. Omdat een deel van de opvangplekken nu al nodig is, heb ik de commissarissen van de Koning, vanuit hun rol als rijksorgaan en voorzitters van de provinciale regietafels, opgeroepen om maximaal te bevorderen dat binnen 3 tot 5 weken nieuwe opvangplekken gerealiseerd worden of sluitingen van locaties worden voorkomen of uitgesteld binnen de gemeenten in hun provincie. Het gaat in totaal om 5.500 nieuwe of open te houden opvangplekken. Deze plekken maken onderdeel uit van de opgave die volgt uit de spreidingswet en het eerdere gecommuniceerde capaciteitsbesluit van het COA.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg


X Noot
1

Rechtbank Noord-Nederland, Zaaknummer C/18230420 / KG ZA 23–241 (23 januari 2024)

Naar boven