19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3129 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juli 2023

Bij motie van de leden Kröger en Piri van 6 april jl. (aangenomen (Handelingen II 2022/23, nr. 72, item 11) op 11 april 2023)1 is de regering gevraagd om de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren over de manier waarop en termijn waarbinnen tijdige en naadloze overdracht van medische dossiers kan worden gerealiseerd en welke middelen hier, voor zover niet reeds begroot, voor nodig zijn. In deze brief geef ik aan hoe uitvoering wordt gegeven aan deze motie.

Organisatie van de medische zorg voor asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoeker (COA) is verantwoordelijk voor het organiseren van de toegang tot de medische zorg voor asielzoekers. Hiervoor heeft het COA een contract afgesloten met Arts & Zorg die de toegang tot de huisartsenzorg regelt voor de locaties die onder beheer van het COA vallen. In of in de nabijheid van reguliere (nood)opvanglocaties van het COA zet het GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) – onderdeel van Arts & Zorg – een huisartsenpraktijk op. De huisarts is, gelijk dat voor andere inwoners van Nederland geldt, verantwoordelijk voor de doorverwijzing naar de tweedelijnszorg. Voor de crisisnoodopvanglocaties, die onder de verantwoordelijkheid van gemeenten vallen, kan de gemeente ervoor kiezen zelf de zorg te regelen of het GZA in te schakelen voor de toegang tot de huisartsenzorg. Daar waar het GZA niet lukt om deze toegang tot de huisarts te organiseren kan worden teruggevallen op Just4Care en Arts en Specialist.

Medische informatie-uitwisseling

Voor het goed kunnen opslaan, verwerken en uitwisselen van medische informatie beschikt het GZA over een Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Dit systeem wordt door het GZA centraal beheerd en elke huisarts van het GZA werkt met dit systeem voor de eigen patiënten. Via autorisaties wordt geregeld dat het medische dossier «meeverhuist» naar de huisartsenpraktijk als de bewoner verhuist. In de crisisnoodopvang organiseren ook andere partijen dan het GZA de huisartsenzorg. Deze partijen kan op dit moment geen toegang worden gegeven tot het HIS van het GZA. Om de medische informatie vast te leggen maken zij gebruiken van hun eigen HIS of van het HIS van de huisartsenpraktijk voor wie deze zorgmedewerkers werken.

Deels is er geen toegang tot een HIS en is het digitaal opslaan, verwerken en delen van medische patiënteninformatie nog niet mogelijk.

Uitvoering van de motie

Hoewel het gaat om een beperkt aantal opvanglocaties, is het onwenselijk dat niet in alle gevallen medische informatie goed kan worden opgeslagen of gedeeld. Dit brengt evident uitdagingen en risico’s met zich mee. In reactie op de aanbeveling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)2 zijn COA en GZA reeds aan de slag gegaan om te kijken hoe een oplossing kan worden gevonden voor dit vraagstuk. Met een nieuw aangeschaft HIS kunnen via autorisatie ook andere partijen dan GZA, zoals Just4Care of Arts & Specialist, van het HIS gebruik maken. Indien noodzakelijk op grond van geldende wet- en regelgeving wordt daarbij om toestemming aan de patiënt gevraagd. De verwachting is nu dat aan het einde van de zomer het nieuwe HIS in gebruik kan worden genomen en ook in de crisisnoodopvang het digitale gebruik van het patiëntendossier geborgd kan worden. Als een bewoner verhuist en een andere huisarts krijgt wordt het dossier overgedragen conform reguliere werkwijze. Het maakt dan niet uit of de artsen hetzelfde HIS hebben of een ander HIS.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven