19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3075 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 maart 2023

Bij de regeling van werkzaamheden van gisteren, 7 maart 2023 (Handelingen II 2022/23, nr. 58, Regeling van Werkzaamheden), heeft het lid Eerdmans mij gevraagd of ik op de hoogte ben van het bericht «Particulier onroerend goed in Haarlemmermeer kan worden aangewezen voor huisvesting asielzoekers» zoals verschenen in het Haarlems dagblad op woensdag 1 maart jl. Dat ben ik.

U hebt mij tevens gevraagd of het klopt dat op basis van de Wet Gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen kan worden overgegaan tot vorderen of onteigenen en wat u hier tegen kunt doen. Zoals u weet kan ik nog niks zeggen over de inhoud van deze wet, omdat die nog in de ministerraad besproken moet worden. Dit met de kanttekening dat in het oorspronkelijke wetsvoorstel zoals dat bij u bekend is, u onteigening niet ziet staan.

Graag geef ik nog mee dat ik het feit dat de gemeente Haarlemmermeer op zoek gaat naar extra plekken natuurlijk alleen maar kan toejuichen. Zoals u weet is er namelijk op dit moment een groot tekort is aan opvangvoorzieningen voor asielzoekers en ook aan huisvesting voor vergunninghouders is grote behoefte. Ik hoop dat meer gemeenten zich zullen inspannen om aan deze vraag te voldoen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven