19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3069 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 februari 2023

Op 8 februari jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over een nareiszaak waarin de tijdelijke nareismaatregel was toegepast. De uitspraak is negatief.

Uw Kamer heb ik reeds geïnformeerd dat de maatregel niet op nieuwe besluiten zou worden toegepast in afwachting van deze uitspraak. Nu deze uitspraak is gedaan, zullen ook gezinsleden die al een besluit hebben ontvangen waarin de maatregel was toegepast, worden geïnformeerd dat zij niet langer hoeven te wachten op geschikte huisvesting en hun mvv kunnen ophalen. In nieuwe besluiten zal de maatregel definitief niet meer worden toegepast.

Het kabinet nam de maatregel in het licht van de aanhoudende, grote druk op de asielopvang. Het blijft van groot belang om deze waar mogelijk te verlichten. Zoals uw Kamer bekend, span ik mij er samen met de bestuurlijke en maatschappelijke partners continu voor in om deze druk te verlichten. Het gaat dan om zowel het vergroten van de opvangcapaciteit als het versnellen van de huisvesting van vergunninghouders.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven