19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3055 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 januari 2023

In de afgelopen weken hebben meerdere lagere rechtbanken zich over zaken uitgesproken waarin de tijdelijke nareismaatregel is toegepast. Ook is meermaals in een voorlopige voorziening tot mvv afgifte bepaald. Het ligt in de lijn der verwachting dat andere rechtbanken, tot een definitieve Afdelingsuitspraak over de maatregel volgt, deze richting zullen aanhouden. Rechtbanken zullen de IND daarmee tot snelle mvv afgifte blijven opdragen, waardoor het nuttig effect van de maatregel voorlopig ontbreekt.

Om nodeloze procedures te voorkomen, schorst de IND de maatregel tijdelijk op bij nieuwe besluiten. Dat wil zeggen dat indien sprake is van een positief besluit op de aanvraag, het signaal tot afgifte van de bijbehorende mvv direct kan worden gegeven. Dit geldt alleen voor nieuwe besluiten.

Op 12 januari zal zitting zijn bij de Afdeling over een hoger beroep waarin de tijdelijke nareismaatregel is toegepast. Er zal dan, naar verwachting, nog niet direct een uitspraak volgen. Dit oordeel wacht ik af, alvorens een definitief besluit over de maatregel te nemen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven